A kullancsokról 

 

Kullancs 1

Az ember és a házi kedvencek egészségét károsító hazai ízeltlábúak közül a legjelentősebb parazita a kullancs. Korábban beszélhettünk tavaszi és őszi szezonális előfordulásukról, de az időjárás megváltozása miatt most már a tartós téli fagyokat leszámítva egész évben számolnunk kell a jelenlétükkel.

A közhiedelemmel ellentétben nemcsak az erdőben kirándulva jelentenek veszélyt, hanem megtalálhatóak parkokban, kertekben egyaránt, ahol a növényzeten megkapaszkodva várják az arra haladó élőlényeket, akiket hő és szén-dioxid kibocsátásuk révén érzékelnek. Így a gyanútlan állat vagy ember akaratlanul is segíti, hogy rátaláljon a parazita. A gazdára kerülve nagy mennyiségű vért szívnak, miközben a nőstény mérete akár 100-szorosára is nőhet. A jóllakott nőstények ezután lehullanak a talajra és lerakják több ezer petéjüket. A petékből kikelő gombostűfejnyi kullancslárvák, majd később azokból kifejlődő szintén parányi nimfák is vérszívó életmódot folytatnak. Ezek a fiatal alakok ugyanolyan fertőzőek lehetnek, mint a belőlük további vedléssel kialakuló kifejlett kullancsok.

A kullancsok vérszíváskor a gazdaállat véréből különböző kórokozókat vehetnek fel és vihetnek tovább a következő állatba/emberbe. Mivel fejlődésük több gazdán megy keresztül, ezért fertőződésük esélye igen nagy. Kutyák esetében elsősorban a Lyme-kór és a babesiosis terjesztésében játszanak kiemelkedő szerepet. Macskáknál ritkák a kullancs által okozott megbetegedések, kivételes esetekben legyegült immunrendszerű állatoknál a vérszegénységgel járó haemobartonellosis fordulhat elő. Egyéb kártételük, hogy a kullancscsípés helyén gyakran gyulladás, nehezen gyógyuló seb marad vissza.

 

Kullancs 3

Lyme-kór

A betegséget okozó Borrelia burgdorferi baktérium vérszívás során kerül a kullancs nyálából a gazdaállatba/emberbe, a vérszívást kezdetét követő kb. 48-72 órával. A bekerült baktérium nagyon alattomos megbetegedést okoz. A kullancscsípést követően sokszor hosszú hónapok után alakulnak ki a tünetek: magas láz, ízületi fájdalmak, szövődményes szívbetegség nyomán fellépő köhögés, fáradékonyság.

Lyme-kórtól legbiztosabban úgy óvhatjuk meg a kutyánkat, ha a kullancsokat tartjuk távol megfelelő készítményekkel. Ezen kívül létezik kutyák esetében vakcina is borreliosis ellen, melyek évenkénti ismétlésével növelhetjük kedvencük Lyme-kór elleni védettségét.

Amennyiben a betegséget időben sikerül diagnosztizálni, hosszan tartó antibiotikumos kezeléssel a betegség gyógyítható. Későn felismert esetekben viszont szövődményei maradhatnak vissza.

 

Babesiosis

A betegséget a kullancs által beoltott egysejtű vérélősködő, a Babesia canis okozza, mely a vérszívás kezdetét követően hozzávetőlegesen 48 óra múlva alakul fertőzőképessé a kullancsban, így ennyi idő szükséges a babesiosis átadásához.

A kutya szervezetébe került Babesiak a vörösvérsejtekbe hatolnak és szétroncsolják azokat. Ezáltal elsődlegesen súlyos, akár életveszélyes vérszegénységet okozhatnak. Másrészről pedig az elpusztult vörösvérsejtekből hirtelen nagy mennyiségben kiszabaduló festékanyaggal, a hemoglobinnal a szervezet nem tud egyensúlyt tartani. A hemoglobin lebontása, illetve kiválasztása nagyon megterheli a májat és a vesét, ezért másodlagosan ezeknek a szerveknek a megbetegedése alakul ki, de egyéb akár életveszélyes autoimmun szövődményekhez (pl. immunhemolitikus anaemia) is vezethet. A betegség tünetei változatosak: a magas láz miatt hirtelen jelentkező bágyadtság, étvágytalanság; imbolygó mozgás, gyenge hátsó végtagok; sötétbarna vizelet; sápadtság, később sárgaság (száj nyálkahártyán, kötőhártyán); veseelégtelenség miatt barnás hányás, hasmenés.

A betegség megelőzésének legbiztosabb módja a kullancs elleni védekezés spot on, nyakörv vagy rágótabletta használatával, valamint a már befúródott kullancsok mielőbbi eltávolítása. A  megbetegedett kutyák gyógyulási esélye a terápia megkezdésének idejétől függ. A betegek a kórokozó elpusztítását célzó speciális terápiát és sokszor több napos infúziós kezelést igényelnek. Ennek ellenére egyes esetekben a gyakran kialakuló szövődmények miatt az időben megkezdett, leggondosabb állatorvosi ellátás sem képes a beteg kutya életét megmenteni.

Pár éve már Magyarországon is rendelkezésre áll egy költséges vakcina (Nobivac piro), melyet évente kétszer megelőzésképpen beadva az esetleges babesias fertőzés tünetei kivédhetők/enyhíthetők.

 

https://www.facebook.com/LutraAllatpatika/

 

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo