"Amit eszel, azzá leszel.” –mondta egykor Hippokratész.

 


Tápokról4

Az ókori bölcsesség kedvenceinkre is igaz. Háziállataink egészségének egyik kulcsa helyes táplálásukban rejlik. Nem árt tehát a tápok csomagolása mögé néznünk, mielőtt eledelt választunk kutyánknak, macskánknak.

 

Mindenkinek van bevált, abszolút működő tippje, trükkje, furfangja, netán a téren hallotta tegnap délután kutyasétáltató ismerősétől vagy a szomszéd néni súgta meg neki az igaz, hétpecsétes megoldást.


A megfelelő minőségű és mennyiségű táplálás élettani kihatásai megkérdőjelezhetetlenek.

 

Tápetetés során mindenképp törekedni kell a kiváló minőségű eledel kiválasztására. Ezek ára ugyan optikailag nem versenyképes a különböző boltokban beszerezhető társaikkal szemben, viszont ezekből lényegesen kevesebbet kell szervíroznunk kedvencünknek, amivel a vélt árkülönbség nagymértékben  kiegyenlítődik.

 

Mindenkit óvá intünk az oly gyakran vonzó csomagolású, lassan minden sarkon fellelhető, ízletes falatkákat tartalmazó és kedvező áru, ámde roppant silány minőséget képviselő tápokkal, konzervekkel való etetéstől!

 

Ezeknek a hosszú távú életminőségi és egészségi ártalmai  (allergiás, emésztőszervi betegségek stb.) később jóval jelentősebb állatorvosi kiadást jelentenek, mint az egészséges táplálás - kölyökkortól fogva. Kedvencünk egészsége persze nemcsak anyagi kérdés, jó részt rajtunk áll, hogy meddig és milyen egészségi állapotban maradnak velünk négylábú barátaink.

Bárminemű táplálási kérdésükkel kapcsolatban készségesen nyújtunk felvilágosítást!

Mindezeket elősegítve, nem marketinget, hanem ténylegesen kipróbált és bizonyított eledeleket forgalmazunk és annak érdekében, hogy szélesebb rétegek számára tegyük elérhetővé, áraikat is jóval a megszokott piaci érték alatt kínáljuk.

 

Eszerint:


A jó minőségű eledel ismérve, hogy kedvencünk a tápot szívesen elfogadja, attól energikus, szőrzete fényes, dús, az eledel emésztési panaszokat nem okoz, bélsara kis mennyiségű, formált. Ha kedvence táplálékáról a fentiek nem mondhatóak el, akkor érdemes újragondolni táplálási szokásait. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mi miért javasoljuk Önöknek és négylábú kedvenceiknek a Royal Canin és Belcando tápokat.

 

Royal Canin

 


Tápokról3

A kutya a legnagyobb fajtaváltozatossággal rendelkező állatfaj. Elég ha egy aprócska 1 kg-s csivavára, vagy egy 70 kg-t nyomó leonbergire gondolunk: a méretbeli különbség elég egyértelmű, főleg ami az állkapcsokat illeti. Így könnyen belátható, hogy nem kínálhatjuk ugyanazzal a táppal méretükben jelentősen eltérő kedvenceinket. További anatómiai különbség, hogy a nagytestű kutyák emésztőcsatornája arányosan jóval rövidebb, mint kistestű fajtársaiké, így emésztésük érzékenyebb, tehát nemcsak tápszemcseméretben, de összetételben is másfajta táplálást igényelnek. Továbbá míg a kistestű kutyák már 10 hónaposan elérik a felnőttkort, addig az óriások 2-3 évesen lesznek csak nagykorúak. Ennek megfelelően egy kistestű kölyökkutyának készült táp energiatartalma az intenzív növekedéshez igazodva jóval magasabb kell, hogy legyen, mint a nagytestű kölyöké. Ezért gyárt a Royal Canin négy testmérethez (kicsi, közepes, nagy, óriás) igazodva egyaránt kölyök és felnőtt tápokat. Felismerve, hogy az egyes kutyafajtáknak anatómiai és élettani sajátságaik alapján különböző igényeik vannak, piacra kerültek, az egyre bővülő választékban kapható fajtatápok is. Ezek jelenleg az alábbi kutyafajták számára elérhetőek: csivava, shih tzu, yorkshire terrrier, tacskó, west highland white terrier, törpe schnauzer, uszkár, francia bulldog, Cavalier King Charles spániel, cocker spániel, angol bulldog, dalmata, szetter, boxer, labrador, golden retriever, német juhász, rottweiler, német dog.

 

A táplálék feladata, hogy felépítse a szervezetet, energiát biztosítson számára. A Royal Canin célkitűzése, hogy tápjai azonban többek legyenek puszta tápláléknál. A cég nagy hangsúlyt fektet arra, hogy természetes tápelemek hozzáadásával megőrizze kedvence egészségét, és megelőzze a betegségek kialakulását, ezzel egy hosszabb, egészségesebb életet biztosítva számukra. Ilyen összetevők az antioxidánsok (C-vitamin, E-vitamin, szelén, karotinoidok, flavonoidok), melyek részt vesznek a szervezetben képződő ártalmas szabadgyökök méregtelenítésében, amelyek felgyorsítják az öregedési folyamatokat és betegségekre (pl. daganatos folyamatokra) hajlamosítanak. Több táp tartalmaz az ízületi kopás megelőzésére és kezelésére glükózamint, kondroitint vagy zöldkagyló kivonatot, továbbá az immunrendszert erősítő omega-zsírsavakat és különböző növényi kivonatokat, úgy mint aloe verat, kurkumat. Számos Royal Canin kutya-és macskaeledel adalékaként megtalálhatóak a probiotikumok, amelyek élő hasznos baktériumok, illetve azok szaporodását elősegítő prebiotikumok.

 

A leggondosabb megelőzés ellenére is előfordul, hogy bizonyos betegségek utolérik kedvenceinket, ezekben az esetekben nyújt kiegészítő megoldást a Royal Canin gazdag gyógytápsora. A diétás tápok egyes tápanyagok hozzáadásával, illetve egyes összetevők mennyiségének csökkentésével segítik elő az állatok gyógyulási folyamatait. Számos betegség, így máj-, vese-, alsó húgyúti-, emésztőszervi-, mozgásszervi- betegségek, allergia, elhízás, sőt viselkedési problémák is kezelhetőek speciális gyógytápokkal.

 

A szakértő gondoskodással összeállított ideális összetételű táp azonban mit sem ér, ha nem párosul megfelelő ízletességgel. A Royal Canin tápok ebben is kiemelkedőek. Speciális gyártási eljárásuknak köszönhetően alig akad olyan válogatós házi kedvenc, aki ne fogyasztaná el szívesen ezt a királyi eledelt.

 

Ár: a rendkívül széles palettájú állatorvosi fiziológiás és  gyógytápokat  az országos listaár alatt 10-15%-al árusítjuk. Egyetlen példát említenénk: egy felnőtt macska havi táplálása nem emészt fel 5000 Ft-ot (ez napi bontásban kb. 150 Ft-ot jelent). Ezzel nem pusztán az anyagi különbséget szeretnénk szemléltetni (bár az sem elhanyagolható, hiszen a boltok polcairól leemelhető, mindenféle fantázianéven futkosó és rendkívül boldog állatkákat ábrázoló eledelek havi összköltége ezt jóval meghaladja), hanem arra is felhívni a figyelmet, hogy a közheidelemmel ellentétben az egészségközpontú tápláláshoz nem szükséges hitelt felvenni. Ugyanakkor érdemes elgondolkozni: miképpen lehet egy alapvetően húsevő állat számára előállítani egy jó minőségű, átlagosan 25-30% fehérjét tartalmazó eledelt úgy, hogy annak a végfelhasználói ára 300 Ft körül mozog? A másik roppant csalóka (bár marketing szempontjából kifejezetten ügyes) figyelemfelkeltő és pénztárcanyitó információ az adott táp bárányos, halas, miegymásnak való titulálása, ami szerint sok vásárló elhiszi, hogy az ő kedvence élelmezése érdekében Pista bácsi egész nyáron bárányokat legeltet és Mariska néni varsaszám fogja a halakat hűs, hegyi patakokban.

 

Trovet trovet logo

___________________________________________

 

A Trovet tápok szuprémium minőségűek, azaz nem csak kedvenceink létfenntartási igényeit biztosítják, hanem az egészség hosszú távú megőrzését is, bármely életkorban.

A beteg állatok megváltozott tápanyag szükségleteit is figyelembe véve diétás táplálásra is alkalmasak.

Különösen ízletesek, így a beteg, legyengült állatok is szívesen fogyasztják. A Trovet márkanév mögött hosszú évtizedek tudása és tapasztalata áll a kutyák és macskák táplálásával kapcsolatban. Állatorvosok közreműködésével fejlesztették ki, akiknek szigorú elvárásaik vannak azokkal a termékekkel szemben, melyeket a saját klinikáikon forgalmaznak. Csak olyan termékeket ajánlanak, melyek összetétele és minősége hosszú távon megbízható, és jótékony hatásaik már bizonyítottak. A Trovet termékek 30 éve Európa számos országában bizonyították már, hogy megfelelnek ezeknek a szigorú elvárásoknak. Kizárólag kiváló minőségű, emberi fogyasztásra is alkalmas alapanyagokból készülnek és természetesen mentesek mindenféle kémiai ízesítő anyagtól, színezéktől és mesterséges aromától, ízletességük a tisztán természetes nyersanyagoknak köszönhető. Speciális jutalomfalatok is szélesítik a választékot, melyek a diétás eledelekkel kombinálva adhatók. Kategóriájukhoz méltóan a Trovet tápok csak állatorvosoknál, állatpatikákban kaphatók.

 

Belcando

 


Tápokról5

A Belcandot gyártó német Bewital cég családi vállalkozásként indította el az állateledelek gyártását, a legelső pillanattól kezdve azt a célt tűzve maguk elé, hogy egészséges, természetes táplálékot állítsanak elő.  A legmodernebb kutatásokra alapozva és legjobb minőségű alapanyagokat felhasználva állítják elő eledeleiket, amelyek közül patikánkban a konzerves és alutasakos eledeleket kínáljuk.

 

A Belcando nedves eledeleket a magas hústartalom jellemzi (63-68%), ezért ezek az eledelek kiegészítő táplálékként javasoltak száraz eledel, vagy házi koszt mellé, önmagunkban való adagolásukat magas fehérje tartalmuk miatt nem ajánljuk. Kiegészítőként adva viszont jelentősen fokozzák az eledel ízletességét, értékes összetevői gazdagítják a táplálékot.

 

A tápok előállításához kizárólag olyan emberi fogyasztásra is alkalmas ízletes alapanyagokat használnak, melyek megfelelnek a Bewital magas minőségi követelményeinek. A nedves eledelek nagy ízválasztékban kaphatóak, így mindenki megtalálja kutyája ízlésének leginkább megfelelő tápot, gondolva azokra is, akiknek kedvence eleségallergiában szenved.

 

A konzerves eledelek két kiszerelésben (400 g és 800 g), illetve négy ízesítésben kaphatóak: csirke-és kacsahúsos (kölessel és sárgarépával), marhahúsos (burgonyával és borsóval), pulykahúsos (rizzsel és cukkinivel), bárányhúsos (rizzsel és paradicsommal) ízekben. Külön kölyökkutyák számára készült konzerves eledel kapható csirkehússal, tojással, sárgarépával, kölessel. A konzervekbe csak gondosan megfőzött darabos minőségi hús kerül, nem használnak húspépet. 
Az alutasakos eledelek két kiszerelésben (125 g és 300 g), illetve öt ízesítésben kaphatóak: csirkehúsos (rizzsel, sárgarépával és cukkinivel), vadhúsos (kölessel és vörös áfonyával), bárányhúsos (burgonyával és tőzegáfonyával), kacsahúsos (rizzsel és vörös áfonyával), marhahúsos (nokedlivel és cukkinivel) ízesítésben. A szaftos húsdarabokat tartalmazó alutasakos eledelek a kifejezetten ínyenc, válogatós kutyáknak készültek.

 

Valamennyi nedves táp magas telítetlen zsírsav tartalmú bogáncsolajat is tartalmaz, ami kiváló antioxidáns. Nem tartalmaznak tartósítószert, színezéket, mesterséges aromát, a tápok ízletességét a gondosan válogatott összetevők adják. Mindegyik eledel szója és gluténmentes.

 

Áráról szintén elmondható, hogy az országos átlagár alatt forgalmazzuk.

 

Hill's

Tapokrok

A egy alternatívát szeretnénk kínálni azon kutyák és macskák számára, amelyek nagyobb kulináris élvezetet lelnek az e gyártó általt kínált eledelekben. Az árképzést tekintve itt 10-15%-al az országos listaár alatt számolhatunk. Ily módon, egy 20 kg-os kutya esetén  napi 300-350 Ft-os napi költséggel kalkulálhatunk, amennyiben pusztán csak tápot fogyaszt és nem kap mellé más kiegészítést: innen már könnyű kiszámolni, hogy ez a költség bizony még lefelé faragható. Rendkívül fontos megemlíteni a pénzvisszafizetési garanciát, amelyet a Hill's nyújt azon esetekre, amikor szofisztikált ízlésű kedvenceink sértetten tekintenek ránk a táljukba felszolgált vacsora láttán.

 

 

Fontos tudni, hogy nem tarunk készletet belőle, előzetes rendelésre hozatjuk meg 1-2 munkakapon belül!

https://www.facebook.com/LutraAllatpatika/

 

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo