A bökő

 

A bökő

A toklász (hivatalosabban egérárpa, rém hivatalosan pedig Hordeum murinum) egy közönséges gyomnövény megszáradt, széteső kalászának egy igen kellemetlen darabja a kutyatartók számára.
 
Minden olyan területen fellelhető, ahol a talajt takaró növényzet rendszeres nyírása elmarad. Időjárástól függően május vége-június elején kezdenek a kalászok száradni, ettől az időponttól okoznak problémát a kutyáknál.

Dárdaszerű, szúrós vége révén bárhová be tud fúródni a kutya bőrébe (jellemzően az ujjak között fordul elő), de bármely testnyíláson bejut, legyen az a szem, az orr, a fül, a nemi szervek - majd az állat mozgásával együtt egyre mélyebbre jut. Egy, a lábujjak között bejutó toklász akár a könyökízületig is képes elvándorolni. Brrr.

Bármely testrészbe jutva súlyos gyulladást okoz, előrehaladott állapotban felfakadó, gennyedző, váladékozó seb jelzi jelenlétét.

Mit tehetünk a megelőzéséért? Rendszeresen ápoljuk a kutya szőrét, egy erőteljesebb mezei menet után vizslassuk át az ujjközöket, a szemet, stb., nyírjuk rövidre a lábujjak és talppárnák közötti részt – ez utóbbi különösen nagy segítségünkre lehet a toklász elleni harc végtelen csatamezején.
  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo