A dilemma

 

A dilemma

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a külső élősködők elleni készítmények palettája. A szép, színes nyakörveken át a manapság divatos bionak titulált szereken át a rezgő, búgó kütyükig minden megtalálható a drogériák, webshopok stb. forgalmazásában. Ezek gyenge vagy éppen a nullával egyenlő hatékonysága a rendelői munka során igen gyakran megtapasztalható.Ezt ellensúlyozandó, az állatorvosi rendelőkben és patikákban is több új fejlesztésű készítmény került forgalomba, amelyek napjaink valós veszélyei ellen (csak hogy az egyre nagyobb méreteket öltő szívférgességet említsük) hathatós védelmet nyújtanak.No és itt kezdődnek a dilemmák. Mit, mikor és hogyan alkalmazzunk?

A készítmények lehetnek:

- rácsepegtetős termékek (spot-on)
- nyakörvek
- tabletták

A spot-on oldatok már kölyökkortól biztonsággal alkalmazhatóak. Gyorsan felszívódnak, pár órán belül elpusztítják az élősködőket és jellemzően 4 hétig (a közhiedelemmel ellentétben nem 3 hónapig!) nyújtanak védelmet. A macskák egyedi érzékenysége miatt a legtöbb kutyára alkalmas készítmény rajtuk nem alkalmazható! Amennyiben az állatok vízzel érintkeznek, a készítmények zöme jelentősen veszít hatékonyságából, viszont forgalmazunk „vízálló” spot-onokat is. Hatásukat tekintve védelmet nyújtanak:

- bolhák,
- bolhák és kullancsok,
- bolhák, bolhalárvák és kullancsok,
- bolhák, kullancsok, szúnyogok
- bolhák, kullancsok, szúnyogok és legyek ellen

A nyakörveket két nagy csoportra oszthatjuk:

- porzó
- zsíroldékony

A porzó, amint a neve is mutatja, egy a nyakörvről leváló, nagyon finom porhoz hasonló „réteggel” vonja be a kutyát, így fejtve ki hatását. Hatásuk kifejtéséhez pár nap szükséges! E típusú nyakörvek egy idő után „eltömődnek”, így tanácsos havonta egy dörzspapírral felújítani a felületüket. Fürdés során a hatóanyag lemosódik a kutyáról, így ismét több napnak kell eltelnie, mire újra hatékony védelmet nyújt. Amennyiben a kutyát gyerekek simogatják, vagy előszeretettel tartózkodik az ágyon, fontos tudni, hogy a lepergő hatóanyag könnyedén az ember szájába juthat, így ezekben az esetekben tanácsos megfontolni a használatukat. A zsíroldékony nyakörvek nem rejtenek magukban hasonló veszélyeket. Lényeges megjegyezni, hogy egy nagytestű, tömött bundájú állaton a nyakörv nem fog olyan hatékonysággal működni, mint egy spot-on vagy tablettás készítmény.

A tabletták jellemzői:

- hosszú ideig tartó védelem bolha és kullancs ellen (4 vagy 12 hét)
- kisebb eséllyel feledjük újra kezelni kedvencünket (lásd spot-on)
- kényelmes, mehet vele fürdeni, nem hagyja el, mint a nyakörvet
- gyerekbarát

Mivel idén gyakorlatilag elmaradt a tél, teljesen biztosak lehetünk benne, hogy idén a tavalyinál is nagyobb számban fogunk találkozni a fentebb említett élősködőkkel. Mindenkinek javasoljuk, hogy e gondolatokat megfontolva válasszon kedvencének hatásos védelmet, mert azon túl, hogy egy esetleges a kullancsok által terjesztett babesiosis vagy Lyme-kór végzetes kimenetelű lehet, szerencsétlenebb esetben mi magunk is elszenvedhetünk egy nem kívánt fertőzést egy hazahurcolt parazita által.

 

A cikk és további hasznos olvasnivalók Facebook-oldalunkon: http://on.fb.me/20QEqwp

 

 

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo