Bőr és szívférgesség 1

 

A szív- és bőrférgességet két hasonló fonálféreg faj okozza:

- a szívférgességet a Dilofilaria immitis
- a bőrférgességet a Dilofolaria repens

Elsődleges áldozatai a kutyák, ritkábban a macskák és a vadászgörények.

A szívférgesség:

Míg pár éve elsősorban a mediterrán országokba utazó társállatoknak volt javallott a szívférgesség elleni védekezés, az elmúlt igen rövid időszakban hazánkban is drámaian megnövekedett a szívférgességgel fertőzött állatok száma.


A betegség szúnyogcsípéssel terjed, a kifejlett férgek a fertőződéstől számított 6-9 hónapon belül fejlődnek ki a jobb szívfélben és a tüdőerekben. A betegség korai stádiumában nincsenek klinikai jelek, ezt követően a fertőzöttség súlyosságától függően köhögés, nehezített légzés, fáradékonyság, a has térfogatának megnövekedése tapasztalható a beteg állaton. A kifejlett férgek évekig élhetnek és szaporodhatnak az állat szervezetében. Kimutatásukra számos diagnosztikai eszköz áll rendelkezésre, leggyorsabban egy egyszerű vérvétellel és egy abból történő vizsgálattal tájékozódhatunk.

A kifejlett szívférgesség kezelése (gyógyszerrel vagy sebészi úton) rendkívül kockázatos, kimenetele az esetek többségében elhulláshoz vezet.

Megelőzése: a márciustól-októberig tartó szúnyogszezon hordja magában a legnagyobb kockázatot, a vizes élőhelyek fokozottan emelik a fertőzés kockázatát. A betegség megfelelő rácsepegtetős, úgynevezett spot-on készítménnyel (Advocate) illetve tablettás formulával
(Milbemax) megelőzhető. A védekezés nem keverendő össze a bolha- és kullancs elleni prevencióval!
A prevenció kezdete előtt erősen javallott egy rutin szűrővizsgálat elvégzése, amely a Lutra Állatorvosi Rendelőben rövid időn belül, bejelentkezés alapján igényelhető.

 Bőr és szívférgesség 3

A bőrférgesség:

Jelenléte hazánkban már a 90-es évek óta ismert, tájegységtől függően mára a kutyák kb. 20%-a fertőzött. Jelenlétére leggyakrabban a bőr alatti kötőszövetekben kialakuló csomók hívják fel a figyelmet. A szívférgességhez hasonlóan ugyancsak szúnyogcsípéssel terjed, a kialakult férgek az állat hasüregében és bőr alatti kötőszöveteiben élnek és szaporodnak, onnan a véráramba jutva a szúnyogok közvetítésével jutnak el újabb gazdaállatokba.

Mivel a fertőzés általában nem okoz klinikai tüneteket, a havonta alkalmazott szúnyog távol tartó szerek (repellens) alkalmazása is megfelelő védelmet nyújthat. Az igazolt bőrférgesség kezelése a fentebb említett készítményekkel pár hónap leforgása alatt sikeresen kezelhető, mind a féreglárvák mind a kifejlett egyedek elpusztításával.

A bőrférgességet szúnyogcsípéssel az ember is elszenvedheti.

 

A cikk és továnbbi hasznos olvasnivalók Facebook-oldalunkon: http://bit.ly/1ssvjWW

 

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo