Szilveszter kutyaszemmel

 

 

Míg az újév köszöntése számunkra egy felhőtlen, önfeledt mulatság, addig kedvenceink számára az erős fények és hangok miatt riasztó esemény. Kevés olyan” harcedzett” kutya van, akinek ilyenkor ne szállna inába a bátorsága. Sokan közülük félelmükben elszöknek otthonról, és nehezen vagy egyáltalán nem találják meg a hazautat. Ráadásul a riadtan menekülő állat a baleseteknek jobban ki van téve, mint a rutinos kószáló.Mit tehetünk kutyánk biztonságáért és nyugalmáért szilveszter alatt?

A kutyákat otthon is hozzá lehet szoktatni a váratlan zajokhoz, olyan hangok imitálásával, amelyek hasonlítanak a szilveszteri durrogattáshoz. Nagyon fontos a fokozatosság és a távolságtartás, elsőre a kutyától távolabb vagy egy csukott ajtón keresztül kelthetünk imitáló zajokat (pl. egy könyv összecsapása, hangos tapsolás, egy lufi kipukkasztása stb.), majd a távolságot és a hang erősségét fokozatosan csökkentve egyre közelebb csinálhatjuk kiképzendő kedvencünkhöz. Amennyiben a gazda nem érzi magabiztosnak magát egy ilyen szoktatás véghezviteléhez, mindenképp kérje szakember segítségét, mert például egy kezdő, tapasztalatlak kutyatartó adott esetben pár dolgot elronthat, amitől a helyzet csak rosszabbá válhat. Fontos még, hogy a rémült kutyát a lehető legkevesebbet simogassuk, mert ezzel csak megerősítjük benne a hangoktól való félelmet – de mindenképp maradjunk mellette, játékkal, kedves szavakkal próbáljuk eltereli a figyelmét. Az udvaron tartott kutyákat ne csak szilveszter napján engedjük be a lakásba, hanem már pár nappal előtte is, hogy a hangorkánt ne kössék össze a lakásba való bemeneküléssel. Ezek mellett a tűzijátékoktól különösen rettegő ebeknek már szilvesztert megelőző pár naptól kezdve érdemes kutyák számára készült természetes nyugtató készítményt adni. Az epilepsziás kutyák a zajok miatt a rohamokra különösen hajlamosak szilveszterkor, ezért őket semmiképp ne hagyjuk magukra ilyenkor!

Mit tehetünk, ha kutyánk mégis elszökik szilveszterkor?

A legfontosabb, hogy értesítsük azokat a helyi szervezeteket, akikhez legnagyobb eséllyel elkerül kóborló kedvencünk: az állatorvosi rendelőt (Lutra Állatorvosi Rendelő: 06/70-215-65-25), a gyepmestert (06/30-245-49-13), az állatvédő egyesületeket (Veszprémi Állatvédő Egyesület 06/20-368-07-44, Vackoló Állatvédő Egyesület 06/70-942-68-95), valamint az önkormányzatot (Balatonalmádi Önkormányzat Közterület-felügyelete 06/88-542-460, csak telefonon és munkanapokon). Hasznos számukra kedvencünk pontos leírásán túl (nem, szín, fajta, életkor, mikrochip szám, különös ismertető jegyek) fényképet is küldeni, illetve ezeket az információkat tartalmazó szórólapokat kihelyezni lakóhelyünk környékén. Az eltűnéskor feltétlenül ellenőrizzük a www.petvetdata.hu weboldalon, hogy kutyánk mikrochip száma regisztrálva van-e, ennek hiányában ugyanis a mikrochip nem fogja segíteni kedvencünk hazajutását. A 15 jegyű mikrochip számot az oltási könyvben, illetve az állatútlevélben találjuk meg, annak regisztrációja a kisállat nyilvántartó rendszerbe beültetéskor az állatorvos feladata. Amennyiben ez nem történt meg, haladéktalanul vegyük fel a kapcsolatot állatorvosunkkal, és kérjük az adminisztráció pótlását.

 

 

 

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo