Szoptatás

 

 

Sok szó esik a kölyökkutyák gondozásáról születésüket követően, de annál kevesebb a szoptató szukák ellátásról. Holott a szoptatási időszak 7-8 hete rendkívül megterhelő az anyakutya számára, hiszen akár 8-10 kiskölyökről kell gondoskodnia, akik életük első négy hetében kizárólagos tápláléka az anyatej.

Ebben az időszakban ezért extra figyelmet igényel az anya is. A szopató szuka gondozásának ABC-je a következő:

Alakítsunk ki egy nyugodt zugot a szukának és a kölyköknek. A legpraktikusabb és legegyszerűbb egy olyan tágas, kényelmesen bélelt fadobozt készíteni, aminek a fala elég alacsony ahhoz, hogy rajta keresztül a szuka tudjon közlekedni, de elég magas ahhoz, hogy az első hetekben a kiskutyákat visszatartsa, és ne tudják őt követni mindenhova. Így teremthetjük meg az anyának a nyugalmat és a szabadságot is egyszerre.

Biztosítsunk az anyának jó minőségű kölyök eledelt, hiszen energia igénye megsokszorozódik ebben az időszakban. Nincs még egy életszakasz ugyanis, amikor ennyire magas lenne a tápanyag szükséglete a kutyáknak.

A szoptatási időszak maximumán, a 3-4. hét környékén tejtermelésük eléri testsúlyuk csaknem 10 %-t, ráadásul a kutya teje rendkívül magas fehérje- és zsírtartalmú. Napi többszöri etetéssel és folyamatosan rendelkezésre álló ivóvízzel tudjuk az optimális tejtermelést segíteni.

Calcium kiegészítésről se feledkezzünk meg, különösen, ha szukánk nagy almot szoptat, és nem kölyöktáppal etetjük. A nagy mennyiségű tejtermelés ugyanis az anyaállatban calcium hiányt okozhat, aminek a 3-4. szoptatási hétben hirtelen fellépő erős lihegés, izomremegés, súlyos elesettség lehet a következménye.

Lutra patikában kapható termékek szoptató szukák számára:

Táplálásukra a Royal Canin állatorvosi kölyök tápsorát javasoljuk, melyet kedvezményesen tud patikánkban megvásárolni.

Royal Canin small dog junior 4kg, 8900 Ft kistestűeknek (egy 5 kg-os kutyának kb. 50-55 napig elegendő)

Royal Canin junior 10 kg, 13300 Ft- közepes testűeknek

Royal Canin junior large 14 kg, 18300 Ft- nagytestűeknek

Calcium és vitamin kiegészítésre: Cal-D-Phos tabletta, 75 db, 3200 Ft

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo