Giardia

 

 

 

Sok kutya- és macskatartó még hírből sem hallott a kutyák giardias fertőzéséről, holott a felmérések szerint a kutyapopuláció 10 %-a, a kölyök kennelek 40-50 %-a érintett.

A Giardia egy egysejtű parazita, aki mellesleg mikroszkóp alatt nézve egy kedves arcú földönkívülire emlékeztet. De közel sem ennyire barátságos.

Bár kétségtelen, hogy gyakori a tünetmentes jelenléte, viszont a fiatal kutyákban és macskákban (legfogékonyabbak 2-4 hónapos korukban) akár hónapokig elhúzódó, vagy gyakran vissza-visszatérő véres-nyálkás hasmenést okoz. Jellemző a betegségre a fokozatos testsúlycsökkenés, gyakran zsíros hasmenés, és hogy szemben sok más bélfertőzéssel étvágytalanság, hányás általában nem kíséri. A betegség bélsárvizsgálattal történő pontos diagnosztizálása az állattartónak kétszeresen is érdeke, ugyanis a betegség úgy nevezett zoonózis, tehát állatról-emberre terjedő kór.

Több készítmény (pl. Drontal, Ferdocat) is rendelkezésre áll a gyógykezelésre, melyek patikánkban is beszerezhetőek. A gyógyszereket azonban minden esetben ki kell egészíteni a környezet alapos fertőtlenítésével, kiszárításával, mely különösen kennelek esetében a Giardia-mentesítés elengedhetetlen lépése.

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo