12313979 523312574494308 5189988291333735544 n

 

 

Bepisil a kutyám!

Az akaratlan vizeletürítés, inkontinencia a kutyáknál is ismert és rendkívül kellemetlen probléma. Főként, ha kedvencünket lakásban tartjuk, ahol a kutya-ember együttélést igen csak próbára teszik a kutya fekhelyén és a lakás különböző pontjain megjelenő erős szagú vizelet foltok.Különbséget kell tenni az un. pszichés eredetű (pl. szorongás, félelem miatt történő) bepisiliésk, valamint az inkontinencia között, mely minden esetben valamilyen betegség miatt alakul ki. Míg az előbbiek szorongásoldóakkal, illetve nevelési módszerekkel kezelhetőek, addig az utóbbiak orvosi megoldást igényelnek, trenírozás, vagy esetleges szidalmazás ezekben az esetekben nem vezet eredményre, sőt kifejezetten káros, lévén egy nem akaratlagos folyamatról van szó.

Az inkontinenciának számos oka lehet, melyet a hatékony terápia érdekében célszerű pontosan feltárni.

Kölyök korban a születéstől kezdve fennálló inkontinencia hátterében a húgyvezeték ritka fejlődési rendellenessége állhat. Szakszerű állatorvosi sebészeti ellátással és elhivatott gazdikkal ezek a kiskutyák általában teljesen felépülnek. Az inkontinencia azonban sokkal gyakrabban jelentkezik felnőtt korban, és még gyakrabban idős korban. Egyes esetekben az inkontinenciát a húgyhólyag folyamatos izgalma (pl. gyulladás, húgykő, ritka esetekben daganat) okozza. Ezeknél az állatoknál általában nem is valódi inkontinenciáról van szó, tehát a vizeletürítés valójában akaratlagos, csak olyan erős és/vagy gyakori a vizeletürítési inger, hogy a kutya nem tudja a megfelelő helyen elvégezni a dolgát. Ezeket a vizeletvizsgálattal és/vagy ultrahangos vizsgálattal felderíthető problémákat gyógyszeresen, illetve sebészi úton (húgykő, daganat esetén) lehet kezelni. Az inkontinencia másik típusánál a vizelet mennyisége nő meg olyan mértékben (pl. cukorbetegség, veseelégtelenség következtében), hogy a kutya nem tud kontrollt gyakorolni a vizeletürítés felett. Tünetek javulását az alapbetegség kezelése hozhat. Idős korban demencia, illetve különböző gerincbetegségek miatt idegi alapon is kialakulhat inkontinencia, mely gyakran együtt jár súlyos mozgásszervi panaszokkal, illetve székletürítési problémákkal. Ez utóbbiak kimenetele ritkán kedvező.

Eredményesen kezelhető gyógyszeresen viszont a kutyák hormonális alapon kialakuló inkontinenciája, mely a szukák ivartalanításának egyik leggyakoribb szövődménye. Oka a szervezet csökkent ösztrogén szintje, ez a nemi hormon ugyanis kihatással van a húgyhólyag működésére. Szerencsére viszonylag ritka, bár ez viszonylag kevésbé nyugtatja meg azokat a kutyatulajdonosokat, akiknek ivartalaníott szukáját érinti a probléma. Jellemzője, hogy a műtétet követően (hetekkel, hónapokkal, vagy akár évekkel később) a nőstény kutya álmában kisebb, vagy nagyobb foltokat hagy maga után. A diagnózist erősiti meg, ha az állatorvosi vizsgálat során a rutinszerűen elvégezett vér-, és vizeletvizsgálat nem mutat eltérést. Kezelésére két gyógyszer áll rendelkezésre. Az egyik egy alacsony hormontartalmú szer (Incurin tabletta), mely a lecsökkent ösztrogén szintet ellensúlyozza. A másik pedig a húgyhólyag záróizmára ható készítmény (Propalin szirup). A tapasztalatok alapján kutyánként jelentős eltérések lehetnek abban, hogy melyik szer, illetve milyen adagban alkalmas a probléma kezelésére.

A legfontosabb, hogy ne menjünk el emellett a kellemetlen probléma mellett, az esetek többségében ugyanis jól kezelhető panasszal állunk szemben.

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo