Cukros a kutyám

 

 

Annak ellenére, hogy kutyáknál az egyik leggyakoribb hormonális betegség (különösen egyes fajtáknál pl. uszkár, tacskó, spániel), mégis kevés szó esik a cukorbetegségről. Általában a középkorú, vagy idős kutyák betegsége, szukákban (elsősorban a nem ivartalanítottak körében) négyszer gyakoribb, mint kanoknál. A cukorbeteg állat szervezetében az emberhez hasonlóan a cukor anyagcserében központi szerepet játszó inzulin nevű hasnyálmirigyhormon termelődése szenved zavart, mely következményeként alakul ki a magas vércukorszint. Kezdeti jól ismert tünetei a fokozott vízivás és gyakori vizeletürítés, valamint a kellemetlen szájszag.

Eleinte a cukorbeteg állatnál fokozott étvágy figyelhető meg, ami később étvágytalanságba, lesoványodásba fordul. Gyakori tünet továbbá a bőr- és szőrproblémák megjelenése, a lassuló sebgyógyulás, a gyengülő immunrendszer miatt sorozatosan fellépő másodlagos fertőzések (pl. húgyhólyaggyulladás). Idejében nem kezelt esetekben szem- és vesebetegségek, máj-és idegkárosodás alakulhat ki.

Kezelése két pilléren nyugszik: egyfelől a hiányzó inzulin gyógyszeres pótlásán (inzulin injekció formájában), másfelől a gondosan összeállított étrenden. A cukorbeteg kedvenceknek olyan diétát kell összeállítani, ami amellett, hogy biztosítja a szükséges energiát és táplálóanyagokat, nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Összetételén kívül kulcsfontosságú az etetési időpontok betartása, melyeket az inzulin adagolásához kell igazítani. Az inzulin adagjának beállítása, valamint a diéta összeállítása szaktudást igénylő állatorvosi feladat, annak pontos betartása azonban az állattartó feladata, mely nagy elszántságot és energiát igényel. A cukorbeteg állatok etetésének ma legegyszerűbb és legmegbízhatóbb módszere a kifejezetten erre a célra gyártott eledelek (pl. Royal Canin Diabetic) felkínálása. Amennyiben mégis házilag szeretnénk összeállítani kutyánk diétás étrendjét, akkor törekedjünk a magas fehérje tartalmú (pl. sovány hús, főtt tojásfehérje, sovány túró), kis mennyiségű alacsony glikémiás indexű szénhidrátból (pl. rizs, zab), valamint zöldségekből álló, állandó összetételű házi koszt etetésére. Kerülni kell mindenféle egyéb jutalomfalat, gyümölcs, szénhidrátforrás (pl. kenyér) adását. Megfelelő diétával az inzulin adagja jelentősen csökkenthető, az állat élethossza növelhető.

A cukorbetegség diagnosztizálása ma már rutin feladatnak számít. Ha a fent leírt tünetek bármelyikét tapasztalja kutyáján, vagy csak kedvence elmúlt hét éves, és szeretne megnyugodni, hogy nem érintett a betegségben, kérjen állatorvosától időpontot egy vérvizsgálatra.

 

 

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo