Disznóságok

 

A hatékony és eredményes disznónevelés ellen dolgoznak mindazok a tényezők, amelyek az állatok súlygyarapodását lassítják. Ezek közül az egyik legelterjedtebb és legnagyobb gazdasági veszteséget okozó a sertések orsóférgessége. A legsúlyosabb panaszokat malac és süldő korban okozzák. Az állatok anyjuktól, talajból, takarmánnyal vagy óljukból fertőződnek féregpetékkel. A petékből kifejlődő lárvák vándorlásuk során károsítják a máj és tüdőszövetet, majd a kifejlett férgek a bélben okoznak gyulladást, rossz esetben bélelzáródást.

A fertőzött malacok lassan növekednek, étvágyuk változó, vérszegények, hasmenésük van. Idősebb disznóknál a rossz takarmányhasznosulás, a legyengített immunrendszer miatt rendszeresen megjelenő másodlagos (vírusos, baktériumos) fertőzések, rühösség okoz problémát. Ezen kívül nem elhanyagolható veszteség vágáskor a rosszabb húsminőség, valamint a lárvák által károsított tüdő, máj használhatatlanná válása.

A férgességet megfelelő időpontban elvégzett féregtelenítő kezelésekkel és higiénikus állattartási körülmények biztosításával meg lehet előzni. Mivel a kismalacok anyjuktól még magzati korban, illetve születésük után szopáskor fertőződnek, ezért a hatékony féreghajtást a kocáknál kell elkezdeni az ellés megelőzően 2 héttel. A malacokat 6-7 hetes korukban, majd két hét múlva kell újra féregteleníteni. A féreghajtást javasolt két hónap múlva megismételni. Az együtt tartott idősebb állatokat is egyidejűleg kezelni kell, ugyani s a félévnél idősebb süldők, kocák és kanok tartósan féreghordozók és peteürítők lehetnek, ők tartják fenn egy állományban a fertőzöttséget. Új állatok betelepítése előtt az ólakat takarítani, fertőtleníteni kell, valamint a felnevelés alatt törekedni kell a rendszeres trágyaeltávolításra, az etető, és itatóedények fertőtlenítésére.

Patikánkban kapható féreghajtó készítmények:
SH-Levamizol 2g por (1200 Ft)
SH-Fenbendazol 5% granulátum 50g (1950 Ft)

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo