Kukucs ki lakik odabent

 

 

Egy élősködő, ami közel olyan gyakran keseríti meg a macskák életét, mint a bolhák.
Egy élősködő, amit legszívesebben a macskák felírnának a kihalásban lévő állatfajok listájára.
Egy élősködő, ami nem túl finnyás, ha úgy adódik kutyákra is szemet vet.
Ő a fülatka. Elegánsabb nevén Otodectes cynotis.

Az állatorvosi rendelőbe fülpanaszokkal érkező macskák zöménél az állatorvos fekete, sűrű, kenőcsös fülváladékot talál, ami nagy bizonyossággal jelzi a fülatka jelenlétét. Az apró, fél milliméteres élősködő szabad szemmel ugyan nem látható, de a fülváladék mikroszkópos vizsgálatával rögtön igazolható az alapos gyanú.

Az atka elsősorban a hallójáratban él, de a test egyéb részein is előfordulhat (pl. fül környékén, farkon). Jelenléte rendkívül erős viszketést, következményes fejrázást, gyakori fülvakarást okoz. Mivel az atkák a fül mélyén rejtőzködve élnek, így a teljes gyógyulás több (akár 4-6) hétig tartó kitartó kezeléssel érhető el. Néhány kezeléssel csupán a paraziták számát gyérítjük, de nem pusztítjuk el valamennyit, így egy idő után a tünetek kiújulnak. Megfelelően megválasztott terápiával azonban a betegség gyógyítható, és egy igen kellemetlen problémától szabadíthatjuk meg macskánkat.

A hatékony kezelés három lépcsője:

- alapos tisztítással eltávolítani a törmelékes váladékot
- fülatka elleni szerrel kezelni a hallójáratot a teljes gyógyulásig (másodlagos fertőzés esetén kiegészíteni baktérium, illetve gomba ellenes fülcseppel)
- fülatka ellen is hatékony spot on készítménnyel csepegtetni az állatot legalább két alkalommal, egy hónap különbséggel

A fülatka macskáról-macskára terjedő fertőző betegség, mely gyakran megtelepszik az együtt tartott kutyák fülében is. Különösen gyakori a fertőzés a fiatal állatoknál. Szerencsére emberre veszélyt nem jelent. Gyakori a tünetmentes jelenlét, ezért ha megjelenik egyik kedvencünknél, valamennyi együtt élő állatot kezelni kell, ellenkező esetben jó eséllyel újrafertőződnek a kikezelt állatok. A spot on készítmények (Advocate, Broadline) megelőzésre is használhatóak, keresse őket patikánkban!

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo