Kutyahigiénia

 

 

A jó egészség a higiéniával kezdődik. Kedvencünk testének ápolása egészségének megőrzése, illetve a higiénikus kutya-ember együttélés miatt egyaránt fontos. A fül, szem, fogak, szőrzet ápolása minden ebnél lényeges, bár a testápolás gyakoriságában fajtánként jelentős eltérések vannak. A fülek gondozása: fontos, hogy a fülek gondozása része legyen a kutya rendszeres ápolásának, különösen a lógó fülű fajtáknál. A gyakori ellenőrzés lehetővé teszi, hogy már idejekorán észrevegyük az irritáció jeleit, ezzel meg tudjuk előzni a súlyosabb, fájdalmas, nehezen kezelhető fülfertőzéseket.

A fülek megtisztítására egy kifejezetten kutyák füleinek tisztítására összeállított oldatot (pl. Otifree, Epi-Otic), vagy ennek hiányában olívaolajat használjunk. Hallójárat szellőzését nagyban akadályozza bizonyos fajtáknál a dús fülszőrzet, ezt kutyakozmetikussal szedessük ki, de mi magunk is megtanulhatjuk a fülszőr eltávolításának módját.

A szemek gondozása:
A kutya szemét mindig meg kell tisztítani a váladéktól, erre legalkalmasabb egy speciális szemtisztító oldat vagy fiziológiás sóoldat. Bizonyos fajtáknál a szemápolás részeként ki kell nyírni a szemzugnál lévő hosszú szőrszálakat is. Fehér kutyáknál általában a szem körüli szőrzet barnásan elszíneződik. Ennek oka, hogy a szőrre kerülő könny nagyon jó táptalaja a különböző baktériumoknak, melyek anyagcseretermékei színezik barnásra a szőrt (sötétebb szőrű kutyáknál is ugyanez a folyamat zajlik, csak nem látható). Megelőzésére a leghatásosabb a szem és szemkörnyék rendszeres ápolása, de kapható erre a célra kifejlesztett antibakteriális hatású gyógynövényeket tartalmazó étrend kiegészítő por is (Angels’ Eyes).

A fogak gondozása:
Sokat tehetünk a későbbi fogászati betegségek megelőzéséért, ha már kölyökkorban hozzászoktatjuk kutyánkat a 2-3 naponta történő fogmosáshoz. Erre a célra használhatunk kutyafogkefét, ujjra húzható fogkefét, de akár ujjunkra csavart gézzel is le tudjuk dörzsölni a lepedéket kedvencünk fogairól, mely a fogkő kialakulásának fő okozója. Kutyafogkrém vagy semleges, fluoridmentes fogkrém a legalkalmasabb a fogmosáshoz.

A szőrzet gondozása:

Legyen rövid, vagy hosszú szőrű kutyánk, hetente javasolt átfésülni őt, hogy megszabadítsuk az elhalt szőrszálaktól. Jó szolgálatot tesz a szőrzet ápolásában a Furminátor, melyet speciálisan az elhalt aljszőrzet eltávolítására fejlesztettek ki. Ne mulasszuk kinyírni a hosszú szőröket a végbélnyílás, nemi szervek környékéről, valamint a lábujjak közötti területről. Ez utóbbi hosszú szőrű ebeknél a nyári időszakban a toklászok befúródását elkerülendő rendkívül fontos teendő. Kutyánkat pár havonta javasolt kutyáknak készült samponnal megfürdetni. Kerüljük az emberi samponok, tusfürdők használatát, mert ezek erősen szárítják a kutyák érzékeny bőrét, de akár súlyos bőrirritációt is okozhatnak. Ne fürdessük kutyánkat egy hónapnál gyakrabban, mivel ezzel a bőr természetes védelmét jelentő faggyúréteget károsítjuk.

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo