Macska folyóügyek

 

A macskaalom környéke igazi diagnosztikai terep a cicatartók számára. A gyakori, fájdalmas, véres, nagy mennyiségű vizeletürítés mind betegségre utaló tünet, de intő jel lehet az is, ha korábban szobatiszta kedvencünk nem a macska toaletten végzi el a dolgát.
A leggyakrabban előforduló macska húgyúti betegségeknél kezdhetjük a sort az általában idős cicákra jellemző idült veseelégtelenséggel, mely a tíz év feletti macskák „népbetegsége”.

Első tünetek között jelentkezik a kedvencek fokozott vízivása, mely következtében azt tapasztalják a pedáns cicatartók, hogy a macskaalmot is egyre gyakrabban kell cserélniük. A betegségre továbbá a lesoványodás, fénytelen, borzolt szőrzet, kellemetlen szájszag, hányás hívhatja fel a figyelmet. A veseelégtelenség vérvizsgálattal történő diagnosztizálása után teljes gyógyulás ugyan nem érhető el, de kitartó diétával, gyógyszerekkel, időszakos infúziós kezelésekkel akár több éves boldog nyugdíjas kort biztosíthatunk macskánknak.

Sokszor jelentkező probléma (különösen nőstény macskáknál) a húgyhólyaggyulladás, mely gyakori vizeletürítéssel, és/vagy véres vizelet (gyakran csak pár csepp vizelet) megjelenésével jár. Erős görcsökkel járó, kellemetlen, de antibiotikumos kezeléssel jól gyógyuló betegség.

Ez kevésbé mondható el az összefoglaló nevén macskák alsó húgyúti betegségének nevezett kórképről. Elsősorban az ivartalanított, zömében lakásban tartott kandúrok az érintettek. Ezek az almon kuporgó, fájdalmasan nyávogó macskák elsőre szorulás látszatát keltik, holott egy súlyos húgyúti panasztól szenvednek. A betegség hátterében állhat húgyhomok/húgykőképződés, mely általában helytelen táplálásra (gyenge minőségű, magas gabonatartalmú macskaeledellel etetés) és kevés vízfogyasztásra vezethető vissza. De legújabb kutatások szerint ennél is gyakoribbak a különböző stressz tényezők (szűkös élettér, nagy állatlétszám, költözés, ingerszegény környezet, új állat érkezése stb.), mint kórokok, illetve a táplálási és pszichés tényezők együttes jelenléte. A betegség kezelése a kórokok diverzitása miatt is összetett: diéta, stressz oldó gyógyszerek, gyulladáscsökkentők, fokozott vízitatás, illetve húgykő okozta elzáródás esetén azonnali sürgősségi állatorvosi beavatkozás szükséges. A betegségtől szenvedő állatok általában életük végéig speciális étrendre és gyógyszerekre szorulnak, hogy tüneteik ne újuljanak ki.

Royal Canin macska húgyúti betegségek kezelésére készült RENAL és URINARY eledeleket széles választékban és kedvező áron megtalálja patikánkban.

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo