Miért ivartalanítsuk

 

 

A macskák szerepe az ember mellett az elmúlt évtizedek alatt alaposan megváltozott. A háznál megtűrt, gyakran cserélődő egerészből igazi családi kedvenc vált, akihez ragaszkodunk, akiről gondoskodunk. Szeretnénk számára egy egészséges, hosszú macska életet biztosítani. Ennek a felelős gondolkodásnak egyik meghatározó mozzanata, ha kedvencünket idejében ivartalaníttatjuk.A nőstény macskáknak faji sajátosságaikból adódóan évente jellemzően két (olykor három) tüzelési időszakuk van,  mely ebből adódóan két-három alommal jár, almonként általában 2-6 kölyökkel.

A kandúrok egész évben aktívak, de különösen a tavaszi és őszi időszakokban versengenek a nőstényekért. Ebben az időszakban nemi viselkedésüket jellemzi, hogy otthonról sokszor és hosszú időre elcsavarognak, nagy területeket járnak be a nőstények után, miközben más hímekkel gyakran összeverekednek. Ez a fajta viselkedés magában hordozza a balesetek, betegségek kockázatát. A kandúrok többsége kisebb-nagyobb harapásokkal, sérülésekkel, élősködőkkel, betegségekkel fertőzötten tér vissza a nászról. A kevésbé szerencsések sosem térnek haza, mivel óvatlanságuk miatt jobban ki vannak téve az autók, kutyák okozta veszélyeknek. A látszólag egészségesen hazatérő csavargó kandúrok is gyakran végzetes betegségeket szednek össze a párzások alkalmával. Ilyen párzással, verekedéssel elkapható vírusfertőzések a macska leucosis (FELV) és macska AIDS (FIV), melyek rövidebb vagy hosszabb lappangási idő után menthetetlenül megrövidítik a macskák életét. A betegségeket a kandúrok a nőstények között házról-házra járva továbbterjesztik, így az ivarilag aktív nőstény macskák is ugyanúgy fertőződhetnek, sőt megszületetett kölykeiket is továbbfertőzhetik a vírussal. Az ivartalanítással mindezeknek a kedvencünkre leselkedő veszélyeknek a lehetőségét jelentősen csökkenthetjük.

Macskánk egészségvédelmén túl az ivartalanítás leggyakrabban hangoztatott másik szempontja az állatvédelem. Ez ugyanis hosszútávon az egyedüli módja, hogy gátat szabjunk a macskák túlszaporodásának, csökkenjen a gondozatlan kóbor és kidobott macskák száma, problémát okozva ezzel azoknak is, akik nem macskatartók.

A tapasztalatok alapján macskájuk ivartalanítását hevesen ellenzőket gyakran az a téves antropomorf szemlélet tartja vissza a műtéttől, hogy nem akarják megfosztani kedvencünket az örömöktől, nem akarnak beavatkozni a „természet rendjébe”. Ez a gondolkodás emberi viselkedést, érzéseket feltételez a macskáktól, akik bár kétségtelenül az érzelmek nagyon széles skáláját tudják megélni (ragaszkodást, féltékenységet, bosszút, gyászt stb.), de ivari működésük teljes egészében ösztönös viselkedés, nem érzelmi alapon szabályozott. Egyszerűen megfogalmazva a sterilizált állat sosem fogja úgy érezni, hogy valamit „elszalasztott” az életében, ugyanakkor életét nyugodtabbá, egészségesebbé tehetjük az ivartalanítással.

 

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo