Ne ugrálj

 

Szőrzetük és csekély számú (csak talpukon lévő) verejtékmirigyeik miatt a kutyák ezt a nagy forróságot különösen nehezen viselik. Gyakorlatilag egyetlen módon tudnak védekezni a hőség ellen: csak lihegéssel képesek megszabadulni a felesleges hőtől.
Köztudott tény, hogy ilyenkor rájuk is jobban oda kell figyelni: tilos őket az autóban hagyni, nagy melegben nem szabad őket labdáztatni, futtatni (kánikulában még este sem!), mindig kell számukra elérhető ivóvízről gondoskodni.

Bár evidensnek tűnő figyelmeztetések ezek, és a médiában is nap, mint nap találkozni lehet az ehhez hasonló, kutyatulajdonosokhoz szóló felhívásokkal, ennek ellenére sajnálatos módon mégis sok kutya esik a hőség áldozatául. Ha megtörténik a baj, és kutyánk hőgutát kap, meg kell kezdeni hűtését (lemosdatni, vizes törölközőbe csavarni, folyó vízzel locsolni, de nem túlhűteni!), és azonnal állatorvoshoz kell vele fordulni (rohanni).

Ugyanúgy, ahogy az embernek is szogorúan tilos felhevült tesstel a vízbe ugrani és amiből az idén már volt tragédia, a kutyának se engedjük, hogy egy séta után a vízhez érve, vagy a forró autóból kiszállva csobbanjon a hűsítő vízben!

A hőguta tünetei: erős zihálás, elesettség, hőmérséklet 40 fok fölé emelkedése (amit a végbélben ellenőrizhetünk), súlyos esetben légzési nehézség, eszméletvesztés. Az utóbbi esetek az állatorvosi intenzív ellátás ellenére is sokszor végzetesek. Egyszóval megelőzendő a bajt, legjobb, ha kutyánkkal ezekben a forró napokban inkább otthon maradunk, de legalábbis ő mindenképp.

Ha a hőség elmúltával szeretné bepótolni a programokat négylábújával, és hosszabb sétát, vagy autóskirándulást tervez, patikánkban hasznos kiegészítőket talál. Az összecsukható itatóedénnyel, vagy praktikus kutyakulaccsal (mely itatótál is egyben) felszerelkezve útközben is egyszerűen csillapíthatja kedvence szomját.

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo