Szivügyek

 

 

Kutyák jeletős részét érintik a szívbetegségek, melyek főként a közép- és időskor betegségei. Mindenféle kutyában kialakulhatnak, fajtára és testméretre való tekintet nélkül, bár egyes fajtákban gyakrabban jelentkeznek.Kistestűeknél elsősorban a szív üregei (pitvarok és kamrák) közötti billentyűk elégtelensége miatt alakul ki szívbetegség. Gyakrabban érintett fajták: tacskó, uszkár, spániel, de természetesen más fajtáknál és keverékeknél is megjelenhet. A billentyűk rendellenes működését úgy kell elképzelni, mint egy közlekedési lámpa meghibásodást, amikor a forgalom (jelen esetben a véráramlás) szokásos rendje, iránya felborul.

A szervezet ekkor mindent megtesz, hogy a hibát ellensúlyozza és akár hosszú hónapokon át kompenzálni tudja a rendellenes szívműködést. Így sokáig tünetmentes maradhat a szívbetegség. Szívelégtelenségről akkor beszélünk, amikor a szív már nem tudja a szervezetet elegendő oxigénben és tápanyagban gazdag vérrel ellátni. Ilyenkor az un. pumpafunkciója annyira gyengül, hogy a vér a szervekben túl sokat „időz”, a vérerekből folyadék lép ki a szövetekbe. Elsőként általában a tüdőbe, ahol a kialakuló folyadékfelhalmozódást tüdőödémának hívjuk, következményeként köhögés, fulladás, fáradékonyság jelentkezik. De a folyadék megjelenhet a hasüregben is (ezt hasvízkórnak nevezzük), mely a has kiteltségével jár, valamint a végtagok duzzanata is kialakulhat, amikor a keringő folyadék egy része a végtagokban pang.
Nagytestűeknél (különösen jellemző pl. dobermannokban, dogokban, masztiffokban) általában egy másik tipusú szívbetegség alakul ki, mely a kamrákat érinti. Ebben az esetben a szívizomzat jelentősen kitágul, elvékonyodik, ezzel együtt elgyengül. A következményei és tünetei hasonlóak az előzőekhez leírtakhoz.
Amennyiben már panaszokat okoz a szívbetegség, tehát kialakult a szívelégtelenség, akkor feltétlenül gyógyszeres kezelésre szorul az eb. A gyógyszerek mellett nem elhanyagolható a diéta sem. Törekedjünk egy sószegény, alacsony energiatartalmú eleség összeállítására. Mérsékelt, de rendszeres mozgás és az optimális testsúly fenntartása is nélkülözhetetlen.

Mindenképpen érdemes kutyánk köhögéses panaszait komolyan venni, különösen idős korban, és felkeresni vele állatorvosunkat. Az idejében megkezdett és gondosan betartott gyógyszeres kezeléssel, rendszeres kontrollvizsgálatokkal akár évekkel meghosszabbíthatjuk szívbeteg kedvencünk életét.

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo