Alsó húgyúti betegségek diétás táplálása:

 

Különösen kandúr macskáknál, de kutyáknál is gyakran előforduló betegség, mely során húgyúti kristályok vagy húgykövek képződnek a húgyhólyagban, húgycsőben, melyek gyulladást, elzáródást okozhatnak az alsó húgyutakban. Súlyos esetben a vizeletürítés teljesen gátolttá válhat, ami gyors állatorvosi beavatkozás nélkül végzetes lehet. A betegségre nagyban hajlamosít az elhízás, a mozgás szegény életmód, húgyúti fertőzések, stressz tényezők, helytelen táplálás, valamint bizonyos kutya és macska fajták eredendően fogékonyabbak erre a problémára (pl. perzsa macskák, kutyák közül terrierek, törpe schnauzer, dalmata, angol bulldog, csivava stb.).

 

Tünetei:

  • gyakori vizeletürítés
  • rendellenes helyre történő vizelés (pl. szobatiszta macskáknál macska WC-nél kívül)
  • vizeletcsepegés
  • véres vizelet
  • kellemetlen szagú vizelet
  • ivarszervek gyakori tisztogatása
  • étvágytalanság
  • hányás

 

Húgyúti kristályok, húgykövek:

 

A leggyakrabban előforduló húgyúti kristályok közé tartoznak az un. struvit kristályok, melyek magnéziumból, ammóniából és foszforból álló vegyületek. Fontos kémiai jellemzőjük, hogy savas közegben feloldódnak, így teljesen ártalmatlan formában a vizelettel tudnak ürülni. A másik gyakran előforduló kristály a vizeletben, a kálcium-oxalát épp ellenkező tulajdonsággal bír: ez a vegyület savas pH-n kristályosodik ki. Egyéb ritkábban előforduló húgyúti kristályok, kövek: cisztin, urát stb.
 

Diétás táplálás szempontjai:


1.    Vizelet optimális pH-ja
A macska és kutya vizelete húsevő életmódjuknak köszönhetően eredendően savas jellegű, mely megakadályozza a struvit kristályok kialakulását. Azonban a nagyrészt gabonaalapú, gyenge minőségű száraz állateledelek terjedésének köszönhetően a házi kedvencek vizelete a lúgos irányba tolódott el, mely kedvező közeget teremt a kristályok kialakulásának. Megelőzésképpen fontos tehát, hogy különösen a húgykövességre fokozottan hajlamos kandúr macskákat (főleg az ivartalanítást követően) a húsevő étrendnek megfelelő házi koszttal, vagy olyan összetételű speciális eledellel etessük, amely biztosítja az optimális enyhén savas vizeletet, ahol a struvit kristályok feloldódnak, de az oxalát kövek még nem tudnak kikristályosodni. Kialakult struvit húgykövesség esetén a vizelet intenzívebb savanyítása szükséges, mely vizeletsavanyító gyógyszerekkel, illetve diétás tápokkal érhető el. Oxalát húgykövesség esetén diétás táp etetése, vagy kálium-citrát adagolásával a vizelet alkalizálása (lúgosítása) szükséges.
 

2.    Vízfogyasztás
A fokozott vízfogyasztás nagyobb mennyiségű vizeletet eredményez, ami segít folyamatosan kimosni a képződő kristályokat, valamint megakadályozza a tartós vizeletpangást a húgyhólyagban, ami a kórokozók elszaporodásának kedvez. Húgyúti betegségeknél ösztönözni kell tehát a fokozott vízfelvételt (pl. itatóedények tisztántartásával, nagyobb itatóedények kihelyezésével). Amennyiben ez nem vezet eredményre, javasolt a száraz eledel nedvesítése, vagy kiegészítésként nedves eledel etetése. Az alsó húgyúti betegségek kezelésére készült speciális gyógytápok összetételüknél fogva fokozzák a vízfogyasztást, ezáltal hígabb vizeletet biztosítanak.

 

3.    Csökkentett energiatartalom
A húgyúti betegségek egyik legfontosabb rizikótényezője az elhízás. Alsó húgyúti betegségben szenvedő kedvencünk eleségadagját pontosan mérjük ki, hogy megakadályozzuk a túlsúly kialakulását, illetve elhízott állatunknál törekedjünk a testsúlycsökkentésre. A két probléma (elhízás és húgyúti panaszok) gyakori együttes előfordulása miatt már kapható csökkentett energiatartalmú nedves és száraz eledel is az alsó húgyúti betegségek megszüntetésére. 

Amennyiben az állatorvos alsó húgyúti betegséget diagnosztizált, amely műtéti beavatkozást nem igényel, akkor általában a terápia fontos részét képezi egy speciálisan erre a célra kialakított diétás táp etetése. A húgykövek feloldódásához és kiürüléséhez kb. 5-7 hét szükséges. Ezalatt az időszak alatt kizárólag a javasolt diétás tápot kaphatja az állat. Amennyiben a diétás tápot más eleséggel keverik, a táp vizeletre gyakorolt kedvező hatásai (alacsony magnézium tartalmú, híg, enyhén savas vizelet) megváltoznak. Az alsó húgyúti betegségek ismételt kiújulásának fokozott veszélye miatt a gyógyulást követően fenntartó, enyhén savasító táp adása javasolt.Javasolt diétás eledelek alsó húgyúti panaszokra:

Macska:

Royal Canin Urinary S/O  High Dilution: speciális diétás táp, mely felodja a húgyúti kristályokat
Royal Canin Urinary S/O: speciális diétás táp, mely csökkenti a húgyúti kristályok újraképződését
Royal Canin Urinary S/O Moderate Calorie: csökkentett energiatartalmú diétás táp húgyúti panaszokra

Kutya:

Royal Canin Urinary S/O  Moderate Calorie: csökkentett energiatartalmú diétás táp húgyúti panaszokra
Royal Canin Urinary S/O small dog under 10 kg: kistestű kutyáknak készült diétás táp húgyúti panaszokra

https://www.facebook.com/LutraAllatpatika/

 

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo