Hányszor etessem a kutyámat? Javasolt-e koplaló napot tartani?


A kölyökkutyákat 3 hónapos korukig naponta négyszer, 3-6 hónapos koruk között naponta háromszor, majd fél éves koruk után felnőtté válásukig naponta kétszer javasolt etetni. Kistestűek általában 10 hónapos korban, a közepesek egy évesen, az óriások 1,5-2 évesen térhetnek át a felnőtt étrendre, ami napi egyszeri etetést jelent. Koplaló napot kiegyensúlyozott étrend mellett, a napi javasolt adagot betartva ne erőltessük kedvencünkre.

 

Javasolják-e házi koszttal etetni kedvencemet?


A házi koszt adása megfelelő választás abban az esetben, ha kellő elszántságunk, energiánk és pénzünk van gondos összeállításához. Semmi esetre sem azonos ugyanis a házi koszt etetés a házi vegyes maradék felkínálásával. A házi koszt valójában az állat korának, súlyának, fizikai aktivitásának megfelelő arányban gondosan összeállított fehérje (hús, hal), szénhidrát (rizs, zab, krumpli stb.), zsírok és hozzáadott kiegészítők (vitaminok, ásványi anyagok) keveréke. Az összetevők minősége és aránya nagyon fontos ahhoz, hogy fedezzük kedvencünk szükségleteit. Különböző igényekre szabott jól használható összeállított menüket találhat szakkönyvekben (pl. dr. Fodor Kinga: Mit egyen a kutyám? ).

 

Miért kerülnek ilyen sokba a szuperprémium tápok, holott fele, harmada áron is lehet azonos kiszerelésű eledelt kapni?


Az állateledelek közötti leglényegesebb különbség, amit az ár általában jól tükröz, hogy milyen arányban tartalmaznak állati eredetű összetevőket. Az un. gazdaságos tápok jellemzője, hogy nagyobb részt olcsó gabonaféléket és csak néhány százalék húst tartalmaznak. Ezzel szemben az un. szuperprémium eledelek nagyarányú emberi fogyasztásra alkalmas minőségű állati eredetű összetevőt, valamint hozzáadott egészségmegőrző alkotókat tartalmaznak. Jobb összetételüknél fogva könnyebben emészthetőek, optimálisabban hasznosulnak, ezért ezekből lényegesen kevesebbet kell kínálni kedvencünknek. Így valójában áruk elsőre megtévesztő, mivel ha betartjuk a javasolt adagolásukat, akkor sokszor kevesebbe kerülnek, mint egy gyengébb minőségű eledel, melyhez sokszor konzerveket, kiegészítőket keverve kínálnak.

 

Konzerves vagy szárazeledelt válasszunk?


A konzerves, vagy alutasakos eledeleket általában jobban preferálják az állatok, azonban ezek víztartalma 70-80 %, ebből következően kedvencünknek jóval többet kell belőlük elfogyasztania ahhoz, hogy biztosítva legyen táplálóanyag-szükséglete. Kétségtelen előnyük, hogy ízletesek, és hogy az eleséggel együtt jelentős mennyiségű folyadékot is elfogyaszt az állat. Ugyanakkor hátrányuk, hogy romlékonyak, megbontás után hűtőszekrényben kell őket tárolni, valamint hogy állaguknál fogva a konzerven tartott állatok nem rágnak eleget, náluk gyakoribbak a fogászati betegségek. Magas víztartalmuk miatt gyakran lágyabb székletet okoznak, ami hosszú távon bűzmirigy-problémák kialakulásához vezethet.
A szárazeledelek víztartalma 12 % alatt van, nem romlékonyak, minőségüket sokáig megőrzik. Mivel nagyon koncentráltak, ezekből jóval kevesebbet kell adni az állatnak. Ez előny és hátrány is egyszerre. Előny, mert a száraz táp így gazdaságosabb, mint a nedves. Ugyanakkor sok tulajdonos nem hiszi el, hogy az a kevéske mennyiség elegendő kedvencének, ezért rendszeresen többet adnak száraztápból, mint kellene, ami elhízáshoz vezet. A száraztápok nagy előnye, hogy az állatokat rágásra ösztönzi, ezzel csökkentve a fogkövek kialakulásának kockázatát.

 

A kutyám régóta ugyanazt a szárazeledelt fogyasztja. Ne próbáljak ki egy másik fajtát is?


Az ember hosszú bélrendszere alkalmazkodott a változatos mindenevő életmódhoz. Ezzel szemben a kutyák rövid bélrendszere nem viseli jól a tápváltást, általában hasmenéssel reagálnak a változásra, különösen, ha az minden átmenet nélkül történik. Azt javasoljuk, ha kutyáját egy jó minőségű eledellel eteti, ami bevált és kutyája elfogadja, akkor ne változtasson rajta pusztán azért, hogy változatosan etesse.

 

Lehet-e kistestű kutyának macskaeledelt adni?


Nem. A macskák fehérjeigénye magasabb, mint a kutyáké, így a számukra készült eledelek is nagyobb arányban tartalmaznak fehérjét. Hosszú távú etetésük a kutyák veséjét, emésztését megterheli. Hasonló okból kifolyólag kutyaeledeleket sem javasolt macskának adni, ugyanis azokból pedig a magasabb proteintartalom, valamint esszenciális aminosavak hiányoznak.

 

Bolognese kutyám nagyon válogatós. Sokféle eledelt kipróbáltam, de alig eszik belőlük valamit, ugyanakkor vacsoránál mindig kunyerál, a mi ételünkből szívesen fogyaszt. Mi tegyek, hogy javuljon az étvágya?


A kistestű kutyák gyakran válogatósak. Különösen, ha megkínáljuk őket néhány falat sajttal, felvágottal, jutalomfalattal, amivel az étvágyukat biztosan elvesszük. Hasonlatosan egy kis gyermekhez, akit napközben pár falat keksszel és csokival kínálunk, majd vacsoránál nem szeretné megenni a főzeléket. A legszerencsésebb, ha kutyánkat naponta egyszer etetjük egy számára megfelelő kutyaeledellel, vagy gondosan összeállított házi koszttal. Amennyiben nem fogyasztja el eledelét, azt vegyük el tőle. A folyton elől lévő, mindig elérhető eleség csökkenti az étvágyat, hasonlóan a napközben adott kis falatkákhoz. Egy jó minőségű szárazeledel megfelelő választás ebben az esetben, aminek ízletességét pár kanál hozzákevert konzervvel, vagy egy kis mennyiségű zsiradékkal fokozhatjuk, ha kedvencünk töretlenül ellenáll annak, hogy magában elfogyassza.

 

Vannak-e olyan élelmiszerek, amik ártalmasak kutyáknak?


Egyáltalán ne adjunk kutyánknak csokoládét, szőlőt, mazsolát. Ezekben lévő anyagokra a kutyák fokozottan érzékenyek, mérgezést okozhatnak. Kerüljük a szilánkosan törő csontok (pl. csirke combcsont), apró csontok (pl. csigolyacsontok) etetését. Ne adjunk hőkezelés nélküli hústermékeket, különösen nyers sertés húst. A közhiedelemmel ellentétben viszont a burgonya főzve adható, sok kutyaeledel alkotója is.

 

Vannak-e olyan élelmiszerek, amik ártalmasak macskának?


Macskák többsége nem tudja megemészteni a tejben található laktózt, ezért a tejitatás általában hasmenést okoz. Kerülendő a csont, valamint szálkás hal etetése, ezek felsérthetik a macska száját, beleit. Ne etessük magas só és fűszertartalmuk miatt felvágottal, virslivel macskánkat, valamint a bennük gyakran megtalálható szója hasmenést okoz.

https://www.facebook.com/LutraAllatpatika/

 

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo