Kedvenceink bélférgei ránk nézve is veszélyt jelentenek!

 


Zoonózisnak nevezzük az állatról emberre terjedő megbetegedéseket. Ezek közül az egyik legjelentősebb a férgek okozta zoonózis.

 

Zoonosis

Az esetek döntő többségében az ember a féregpeték lenyelése révén fertőződik. Mivel a háziállatokban élő férgek bélsarukkal folyamatosan ürítik a féreg petéket a külvilágra, ezért azok folyamatosan veszélyt jelentenek az emberre.

 

Elsősorban kisgyermekekre, akik a higiéniás szabályokat kevésbé tartják be, ők például kutya/macskaürülékkel szennyezett homokozóban játszva, vagy mosatlan gyümölcsöt, zöldséget fogyasztva, vagy kedvencünkkel hancúrozva könnyen megfertőződhetnek.
A petékből az emberi szervezetben csak lárvák fejlődnek ki, kifejlett férgek nem (azaz az emberi székletben nem jelennek meg az állatoktól szerzett férgek).

 

A különböző féregfajok vándorló lárvái eltérő tüneteket okoznak az emberi szervezetben. Az orsóféreg lárvák a vándorlás során a vérárammal az agyvelőbe, a szembe juthatnak, és ott súlyos tüneteket (akár vakságot is!) okozhatnak. A kampósférgek lárvái az ember bőrébe is behatolnak, és a a bőr felületi rétege alatt vándorolva bőrpírrel, kiütéssel, viszketéssel járnak. A háromtagú galandféreg lárvák az ember májában, tüdejében, agyában súlyos hólyagképződéssel járó betegségért tehetők felelőssé. Az un. uborkamagképű galandféreg pedig elsősorban gyermekekben megtelepedve gyomor-bél panaszokat, toxikus termékek felszívódása következtében általában enyhébb idegrendszeri tüneteket okozhat.

 

Az említett féregfajok fejlődési alakjaival fertőződött emberek kezelés, gyógyítása rendkívül nehéz, bizonyos esetekben kilátástalan.

Zoonosis 2 

Ennek egyik oka az, hogy az emberben ezek a férgek elsősorban lárva állapotban maradnak, gyakran a különféle szövetekben tartózkodnak, vándorolnak, így a gyógyszerek nehezen érik el ezeket.

 

A legfontosabb a fertőzés megelőzése!

 

Az ön és családja egészsége miatt tehát fontos, hogy minden felelős állattartó rendszeresen gondoskodjon kedvence féregtelenítéséről.

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo