A bűzmirigy gyulladásról

 

A perianális mirigy (bűzmirigy) gyulladása sok sok kutyatartó rémálma. Odakap, nyalogatja, fenekét a földön húzza (a köznyelvben szánkózik vagy radíroz), rágja, az állat kellemetlen szagúvá válik. Környezetében a bőr kipirul, gyulladttá válik, esetenként ki is sebesedhet. Ez a gyulladás egy allergiás reakciót indít el, amely testszerte a bőr kipirulásához, gyulladásához, szőrhulláshoz és fülgyulladáshoz is vezethet.

 

Estenként a kivezető nyílások eltömődése miatt a bőr alatt kitapintható, igen fájdalmas tályog is kialakul.

A bűzmirigy a végbél két oldalán helyezkednek el, szerepük a bélsár kiürülésének megkönnyítése és bevonása egy erős, átható szagú, paraffinolajra emlékeztető állagú folyadékkal, amely egyfajta névjegykártyaként működik a terület megjelölésére.

A gyulladás kialakulásának számtalan oka lehet: a helytelen táplálásból fakadó, besűrűsödő és pangó folyadéktól kezdve a mozgáshiányig, a kozmetikai látogatások során felületesen és feleslegesen elvégzett ürítéstől a bakteriális fertőzésig bármelyik előfordulhat.

Az enyhébb kimenetelű eseteknél az időben elkezdett állatorvosi kezelés gyors és látványos javulást eredményez. Előrehaladottabb,vagy makacsabb esetekben a gyógyszeres kezelés és a rendszeres kontrollvizsgálat elengedhetetlen, sokszor csak a gyulladáscsökkentők, antibiotikumok és a mirigyek gyógyszeres átmosása, feltöltése vezethet eredményre.

Sok kutya (és egyre gyakrabban a macskák is) hajlamos erre e megbetegedésre. Egy kiegyensúlyozott táplálással, a széklet félkemény, vagy kemény állagának elérésével, kiegyensúlyozott a rendszeres vizsgálatokkal, mozgással a tünetek sokszor enyhíthetők és elkerülhetőek.

A krónikus esetekre alkalmazható a Protexin Pro-Fibre készítmény, amely magas koncentrációban tartalmaz oldódó és oldhatatlan rostokat (Phsyllium és cukorrépa pép), probiotikumokat, Preplex prebiotikumot, melyek elősegítik az egészséges baktériumflóra elszaporodását és a bélsárnak megfelelő állagot biztosítanak.

Kiszerelése: 500 g

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo