A kutyák leggyakrabban előforduló és legveszélyesebb kullancs által terjesztett betegsége a babesiosis.

 

Babesiosis 1


A betegséget egy egysejtű vérélősködő, a Babesia canis okozza, mely a vérszívás során jut át a fertőzött kullancsból az áldozatba. A kullancsok nem azonnal a táplálkozásuk kezdetekor juttatják be a kórokozót. Ugyanis a Babesianak át kell alakulnia, hogy fertőzőképes legyen, ehhez a vérszívás megindulását követően hozzávetőlegesen 48 óra szükséges.

 

A kutya szervezetébe került Babesiak a vörösvérsejtekbe hatolnak és szétroncsolják azokat. Ezáltal elsődlegesen súlyos, akár életveszélyes vérszegénységet okozhatnak. Másrészről pedig az elpusztult vörösvérsejtekből hirtelen nagy mennyiségben kiszabaduló festékanyaggal, a hemoglobinnal a szervezet nem tud egyensúlyt tartani. A hemoglobin lebontása illetve kiválasztása nagyon megterheli a májat és a vesét, ezért másodlagosan ezeknek a szerveknek a megbetegedése alakul ki.

 

Mamesiosis 3Tünetek:

  • a magas láz miatt hirtelen jelentkező bágyadtság, étvágytalanság
  • imbolygó mozgás, gyenge hátsó végtagok
  • sötétbarna vizelet
  • sápadtság, később sárgaság (száj nyálkahártyán, kötőhártyán)
  • veseelégtelenség miatt barnás hányás, hasmenés

 

Kezelés, megelőzés:

Legbiztosabb módja a kullancs elleni védekezés spot on, nyakörv vagy tabletta használatával, valamint a már befúródott kullancsok mielőbbi eltávolítása. A  megbetegedett kutyák gyógyulási esélye a terápia megkezdésének idejétől függ!

A betegek kezelése sokszor infúziós terápiát igényel, gyakran több napon át elhúzódóan. Ennek ellenére egyes esetekben a gyakran kialakuló szövődmények miatt az időben megkezdett, leggondosabb állatorvosi ellátás sem képes a beteg kutya életét megmenteni.

Pár éve már Magyarországon is rendelkezésre áll egy költséges vakcina, melyet évente kétszer beadva Babesia fertőzés esetén a babesiosis tünetei kivédhetők/enyhíthetők.

 

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo