Házi kedvenceink manapság magasabb életkort élnek meg, mint korábban

 

Idosodo kutya


A természetes öregedési folyamatok azonban náluk is elkerülhetetlenek, így élethosszuk növekedésével az idős korban töltött éveik száma növekszik. Ezért a geriátria, az idősgyógyászat az állatgyógyászat mind fontosabb területévé válik.


Mikortól számít kutyánk idősnek?

 

Nehéz erre a kérdésre egy általános választ adni, tekintve, hogy fajtától és testmérettől függően a kutyák élettartama nagyon eltérő. Közismert tény, hogy a kistestű kutyák jóval hosszabb ideig élnek, mint nagytermetű társaik. Míg egy kis tacskó akár 15 évig is társunk maradhat, egy hatalmas dog élete jóval rövidebb, általában csak 8-9 évig élnek. Továbbá a fajta is befolyásoló, vannak olyan kutyafajták, melyek több betegségre hajlamosak, így élethosszuk is rövidebb. Például egy angol bulldog nagy eséllyel kevesebb ideig él, mint a vele együtt tartott azonos méretű keverék kedvencünk.

 

Általánosságban az mondható el, hogy a 7 év az az életkor a kutyáknál, ami felett az öregedés tüneteire figyelni kell.

 

Honnan tudhatjuk, hogy kutyánk öregszik?

 

Az addig mindig virgonc kutyánk lassan fáradékonnyá válik, szőrzete őszülni kezd, mozgása nehézkessé válik, látása, hallása romlik, figyelme tompul, étvágya megváltozik.  Vannak tünetek, amiket az időskor természetes velejárójaként kell elfogadnunk, de nem szabad az öregkort önmagában azonosítani a betegségekkel! Sok tulajdonos esik abba a hibába, hogy kutyája tüneteit az öregedés számlájára írja, és nem kísérel meg tenni ellenük. Holott az idős korban jelentkező tünetek jelentős része enyhíthető, kitolható helyesen megválasztott táppal, táplálék-kiegészítővel, szükség szerint gyógyszerekkel.

 

Milyen egészségi problémák jelentkezhetnek idős korban?

 

A leggyakoribb panaszok közé tartoznak a fogászati és az ízületi betegségek. Alig akad olyan hét év feletti kutya, amelyik ne szenvedne egyik vagy másik problémától.  Mindkettő jelentős fájdalmat jelent kedvenceink mindennapi életében. Ezek megfelelő kezeléssel jól karbantarthatóak, az életminőség jelentős javulását hozhatják. A csökkent aktivitás miatt gyakori panasz továbbá az elhízás, mely szívbetegségre, cukorbetegségre, ízületi bántalmakra és sor számos egyéb betegségre hajlamosít, ráadásul egy nagy aneszteziológiai rizikótényezőt jelent egy esetleges műtéti beavatkozás során  idős korban. Ezeken felül senior korú kutyáknál számítanunk kell vese, májbetegségek kialakulására, illetve különböző daganatos folyamatokra.  A betegségek lefolyását nagymértékben befolyásolhatja a korai felismerés, és az időben megkezdett terápia. Ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a geriátriai szűrővizsgálatok jelentőségét.

 

Hogyan vigyázhatunk idősödő kedvencünkre?

 

Összegyűjtöttük azt a három tényezőt, ami a hozott genetikán túl leginkább meghatározza kutyánk élettartamát, illetve senior éveinek életminőségét.

 

1. Táplálás

 

Ahogy a kutyák öregednek emésztésük és energiaszükségletük változik. Kevesebb energiát igényel szervezetük, de ugyanakkor a kevésbé hatékony emésztés miatt magasabb rosttartalmú, vitaminokban gazdag, jó minőségű eledel szükséges számukra. Kerüljük a csontetetést, mivel az sokszor bélsárrekedést okoz. Adjunk kifejezetten idős kutyáknak készült eledelt, amit kiegészíthetünk könnyen emészthető házi eledellel is.  Patikánkban elérhető pl. a Purina állatorvosai és táplálkozástudományi szakemberei által kifejlesztett speciális összetevőjű PRO PLAN Senior ANTI AGE táp, mely növeli az idős kutyák éberségét és szellemi frissességét.  A táp közepes lánchosszúságú triglicerideket tartalmaz, amelyek egyes növényi olajokban, például a kókuszolajban is megtalálható különleges zsírsavak. Ezen trigliceridek az idős agyat is képesek a szükséges "üzemanyaggal" ellátni, ezzel segítve a normál agyműködés helyreállítását.

 

2. Egészség

 

  • testsúly alakulása: mind a kóros elhízás, mind a lesoványodás is betegségre utalhat
  • vízivás fokozódása: cukorbetegség, vesebetegség, szukáknál méhgyulladás is állhat a hátterében
  • nehéz mozgás: nem feltétlenül csak egyszerű öregedési tünet, súlyos ízületi betegség is okozhatja
  • fájdalmas rágás: fogászati betegség jele lehet
  • köhögés, fáradékonyság: keringési elégtelenségre hívhatja fel a figyelmet
  • csomók megjelenése a szájban, emlőkben, bőrben: akár rosszindulatú daganatok lehetnek
  • rendszertelen, vagy elmaradó tüzelés: a nem ivartalanított, egészséges szukák életük végéig szabályosan tüzelnek, a tüzelés megváltozása mögött hormonális panaszok állhatnak

Amennyiben ezen tünetek valamelyikét tapasztalja kedvencénél, keresse fel rendelőnket, hogy a felmerülő betegségeket ki tudjuk zárni, vagy szükség szerint minél hamarabb meg tudjuk kezdeni a szükséges kezelést.

 

Amennyiben idős kutyájánál egyik panaszt sem tapasztalja, akkor is javasolt hét év felett évente egyszer egy geriátriai szűrővizsgálat, mely magában foglal mindenképp egy fizikális-, vér- és EKG vizsgálatot. Panaszok esetén ezeken felül röntgen és ultrahang vizsgálat is szükséges lehet.


ossA megelőző vizsgálatokon túl ne feledkezzünk meg idős korban sem az évenkénti védőoltásokról és a rendszeres parazita ellenes kezelésekről! Hiszen az emberhez hasonlóan a kutyáknál is idős korban gyengül az immunrendszer, így a különböző fertőzések súlyosabb lefolyásúak. Az immunrendszer erősítése érdekében javasolt senior korban immunerősítő- és vitaminkészítmények kúraszerű adagolása. Ezekről a patikában részletes felvilágosítást adunk.

 

3. Vitalitás

 

Idős kutyánk jólétének harmadik sarokköve a szellemi és fizikai frissesség biztosítása. Korosodó kedvenceink számára is ugyanúgy fontos a törődés, a közös mozgás öröme. A korábbi hosszú kirándulásokat, futásokat, labdázásokat viszont cseréljük le gyakoribb, könnyed sétákra, rövid játékokra. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az idősödő kutyák többségét megfiatalítja, ha egy fiatal állat kerül mellé.

https://www.facebook.com/LutraAllatpatika/

 

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo