A macska táplálása


A macska valódi húsevő, háziasítása kevésbé érintette étkezési szokásainak alakulását, mint a kutyáét. Ugyanakkor nem szabad kizárólag hússal vagy májjal etetni őket. A vadon élő macskafélék is elfogyasztják a zsákmányállat beleit, így növényi eredetű tápanyagokat is felvéve biztosítják kiegyensúlyozott étrendjüket. Nincs ez másként a házi macskánál sem, szüksége van növényi tápanyagforrásokra is, ugyanakkor a nagyobb részt gabonát tartalmazó eledelek hosszú távon egészségkárosítóak számukra. 


A kölyök macska táplálása

A kölykök fő tápláléka életük első 6-7 hetében az anyatej. Amennyiben valamilyen oknál fogva a kölyök nem jut anyatejhez, annak helyettesítéséről macskatejpótlóval kell gondoskodni. A tehéntej eltérő összetétele miatt erre nem alkalmas, ugyanis zsír- és cukortartalma jóval alacsonyabb, mint a macskatejé. Négy-öt hetes kortól fokozatosan kaphat a kölyök szilárd eleséget, az átmenet megkönnyítése érdekében kezdetben vízzel vagy tápszerrel elkeverve kínáljuk. Nagyon fontos, hogy az etetett táp típusa és napi adagja megfeleljen az életkorának.  A kölykök érzékeny emésztése miatt nem javasolt a tehéntej, felvágottak és asztali ételmaradékok, továbbá gyenge minőségű konzerves és alutasakos macskaeledelek etetése. Ezektől hasmenés alakul ki, ami egy kölyökállatnál a nagy folyadékveszteség miatt súlyos kiszáradáshoz vezethet. A macskákat már kölyökkorban tej helyett ívóvízhez szoktassuk hozzá, ugyanis a kor előrehaladtával emésztési képességeik változnak és később már sok macska nem tudja megemészteni a laktózt (tejcukrot).

A jó minőségű kölyök eledel optimális mennyiségben tartalmazza a növekedéshez szükséges tápanyagokat, továbbá támogatja a kismacskák még gyenge immunrendszerét. Ez azért különösen fontos, mert az elválasztás után (mikor az anyatejjel felvett ellenanyagok mennyisége csökken) a kölyök immunrendszere nagyon sérülékeny és ez fogékonnyá teszi a kisállatot a különböző fertőzésekre (pl. macskanátha).

A helyes kölyökkori táplálás egy a macskákra jellemző speciális táplálkozási szokás miatt is különösen fontos. Ugyanis a macskát fiatal korban annyira hozzá lehet szoktatni az egyoldalú tápláláshoz, hogy a későbbiekben még akkor sem lesz hajlandó a megszokottól eltérő eleséget fogyasztani, ha akár hosszú időn keresztül éheznie is kell. Ezért kölyök kortól fogva táplálékának zöme rágásra ösztönző jó minőségű száraz eledel legyen, házi koszttal vagy nedves eleséggel csak ritkán kínáljuk. Figyelembe kell azt is venni, hogy a rendszeres emberi táplálékhoz szoktatott macska minden esetben kéregetni fog, mikor gazdája evéshez vagy főzéshez készülődik, ami hosszú távon igen kellemetlenné válhat.


A felnőtt macska táplálása

A felnőtt eledelre az ivartalanításkor, vagy az állat 10-12 hónapos kora körül kell áttérni. Minden tápváltást fokozatosan kell végrehajtani, időt hagyva a bélflórának az új táphoz való alkalmazkodásra. A felnőtt kori táplálásnak is a kulcsa a kiegyensúlyozott összetétel, mely fényes szőrzetet, erős immunrendszert, vitalitást és normál testsúlyt biztosít.

A macska táplálását döntően befolyásoló tényező, hogy szoba kedvencről vagy kijáró vadászról van-e szó. A lakásban tartott macskák napi mozgása, így táplálékigénye is töredéke kijáró társaikéhoz képest. Ugyanakkor az unalom miatt gyakori pótcselekvésük a tisztálkodás. Ezek a macskák tehát elhízásra és az emésztőcsatornájukban képződő szőrlabdákra hajlamosak. Olyan táppal javasolt etetni őket, melynek energiatartalma mérsékelt, és hozzáadott speciális összetevők segítik a bélben felhalmozódott szőrök kiürülését. Velük ellentétben a kerti macskák mozgékonyabbak, ezért szervezetük több táplálékot igényel, különösen a téli, hideg hónapokban.

Másik fontos szempontja a táplálásnak, hogy kedvencünk ivartalanított-e. Nem ivartalanított macskáknak a párzási időszakban, illetve nőstényeknél a vemhesség és a szoptatás alatt különösen fokozott a tápanyag szükséglete. Ezzel szemben az ivartalanított kedvencek energia igénye alacsonyabb. Az elhízás elkerülése érdekében számukra egy csökkentett energiatartalmú, kifejezetten ivartalanított macskáknak készült eledel etetése javasolt. A súlykontrollon túl ezek a tápok megakadályozzák a húgykövek, húgyhomok képződését a húgyutakban, azáltal, hogy hígítják a vizeletet. Különösen a kandúr macskák válnak az ivartalanítást követően hajlamossá a húgyuti bántalmakra, ez a kockázat tovább nő lakásban tartott hímek esetében. A táp mellé minden esetben bizosítsunk kellő mennyiségű friss vizet.  A macskák vízivási szokásai amúgy meglehetősen eltérőek, egyes macskák különböző anyagból (fémből, műanyagból, kerámiából) készült, valamint különböző méretű itatótálakból  (pl. kis tálka, lavór) szeretnek inni,  de egyesek a folyóvizet részesítik előnyben.


Az idős macska táplálása

A macskák várható élettartama átlagosan 14 év, de előfordul hogy a 16-20 éves kort is megélik. A helyes táplálás segít meghosszabbítani kedvencünk élettartamát és megőrizni egészségét. Hét-nyolc év felett a macska érett korúvá válik, függetlenül attól, hogy az öregedésnek bármely tünetét mutatja-e. Miként az egészségére ettől fogva jobban kell ügyelni rendszeres szűrővizsgálatokkal, ugyanúgy az étkezését is át kell alakítani.

Az idős korra jellemző, hogy az aktivitás csökken, ezáltal megváltozik a macskák tápanyag igénye. Kevesebb energiára, különös tekintettel kevesebb szénhidrátra van szüksége szervezetüknek. Ugyanakkor az összetevők nagyon jó minőségűek kell, hogy legyenek, mivel emésztésük nem olyan hatékony, mint fiatalabb társaiké. Külön figyelmet kell fordítani a csökkent foszfor bevitelre. Az idős macskák egyik leggyakoribb panasza ugyanis a vesebetegség, melynek fő kockázati tényezője a nagy mennyiségű foszfor és ásványi anyag bevitel. A macskák nagy százaléka szenved idős korában fogproblémáktól. Ezek a megbetegedések gyakran visszavethetik a macskák étvágyát, a rágás ekkor egyre nehezebb számukra. Szervezetük működését segíthetjük azokkal az idősödő macskák számára kifejlesztett tápokkal, melyek szerkezete puhább, vitamintartalma magasabb, foszfor tartalma alacsony. A korosodó macskák körében - bár kevesebb szó esik róla, mint kutyáknál- nagyon gyakoriak az ízületi panaszok, ezért idős korban a táplálék mellé kiegészítésképpen javasolt ízületvédő készítményeket adni, vagy olyan tápot választani, mely tartalmaz porcvédő összetevőket.

Bármilyen életkorú is macskánk, általánosságban elmondható, hogy kis gyomruk miatt a macskák naponta többször, kis adagokban szeretnek enni. Továbbá meglehetősen érzékenyek az etetés körülményeire. Ha a macska táplálkozik, nyugodt körülményeket igényel, szereti, ha mindig frissen kitett étellel és ivóvízzel kínálják, továbbá általában megköveteli etető-és itatóedénye tisztaságát. Egyszóval a macska etetése nemcsak táplálás, hanem ceremónia.

https://www.facebook.com/LutraAllatpatika/

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo