10 éves német juhászkutyám az utóbbi időben nehezen tud felkelni, miután viszont felállt, mozgása pár perc után olyan, mint korábban. Milyen betegség okozhatja ezt?


Kutyájának valószínűleg valamilyen idült ízületi betegsége (arthrosisa) van, német juhászoknál gyakran a csípőizület megbetegedése, un. csípőizületi diszplázia szokott előfordulni. Javasoljuk, hogy kedvencével keresse fel rendelőnket, ahol a hatékony fájdalomcsillapítás lehetőségeit át tudjuk beszélni. A tünetek ízületvédőkkel, fájdalomcsillapító készítményekkel jelentősen csökkenthetők, a betegség akár évekig szinten tartható.A kutyám számára felírt fájdalomcsillapítóból adhatok-e macskámnak is?


A legtöbb fájdalomcsillapítót a macskák többsége kevésbé hatékonyan képes lebontani, ezért a gyógyszer felhalmozódik szervezetükben, súlyos mellékhatásokat okozva. Ebből kifolyólag macskájának hosszú távon csak macskák számára készült fájdalomcsillapító adható, ezek elérhetők tabletta, illetve szuszpenzió formájában is. Mindkét kiszerelés ízletes, a macskák szívesen elfogyasztják.Vannak-e mellékhatásai az ízületvédőknek?


Az ízületvédők olyan összetevőket tartalmaznak, melyek a szervezetben is megtalálható fontos természetes építőanyagok, melyeknek ismert mellékhatása nincsen.Vannak-e mellékhatásai a fájdalomcsillapítóknak?


Az állatgyógyászatban használt fájdalomcsillapítók törzskönyvezését hosszas vizsgálatok előzik meg, csak azok a hatóanyagtartalmú készítmények kerülhetnek forgalomban, melyek nagy biztonsággal alkalmazhatóak társállatoknál. Előírt adagban és gyakoriságban adva általában mellékhatást egyáltalán nem, vagy csak enyhe formában okoznak. Ilyen lehet a hányás, a hasmenés. Egyedi érzékenység esetén előfordulhat véres hányás, vagy véres bélsár, ebben az esetben egy másik hatóanyagtartalmú szert kell választani.

Adható-e biztonságosan ízületvédő és nem szteroid gyulladáscsökkentő együtt?


Igen, sőt egymás hatását felerősítik! A két készítményt együtt adva, mindkettő adagja csökkenthető. 

 

A havi egyszeri adagolású fájdalomcsillapító csakugyan van-e olyan hatásos, mint az a gyógyszer, amit minden nap szed a kutyám?


A havi szedésű fájdalomcsillapító, a Trocoxil tabletta egy olyan új hatóanyagot tartalmaz, mely a többi hatóanyaggal szemben jóval lassabban ürül ki a szervezetből, így hatását valóban egy hónapon át fenntartja (kivéve a második dózist, amit 2 héttel az első után kell beadni). Előnye, hogy tartós fájdalomcsillapítást biztosít, nem kell naponta észben tartani a gyógyszerbeadást, vagy kihagyni, ha a gazdik elutaznak. Mennyi idő után jelentkezik a porcvédő és a fájdalomcsillapító hatása?


A fájdalomcsillapító gyógyszerek gyors hatással rendelkeznek, idült ízületi fájdalmak esetén pár napos szedésük után általában javulás következik be a mozgásban. Önmagában adott ízületvédők hatása jóval lassabb. Ezek a porcba beépülve, 2-3 hét után fokozzák kedvence mozgékonyságát.Előnyös-e porcvédő készítmény adagolása ízületi műtétet követően?


Ezek a készítmények kiválóan alkalmazhatóak a műtét utáni terápia részeként. A kutyákon, lovakon és embereken elvégzett kísérletek azt mutatták, hogy a porcvédő készítmények gyorsítják a sérült ízület gyógyulását a műtétet követően.Ha a kutyatáp tartalmaz valamilyen porcvédő adalékot (pl. glükózamint), akkor is hasznos ízületvédőt adni?


Bár az állateledelekhez adott porcvédő anyagok járnak némi kedvező hatással, a tápok többsége csak minimális mennyiséget tartalmaz belőlük (kivétel a kifejezetten ízületvédő gyógytápokat pl. Royal Canin Mobility support, Hill’s J/D tápja). Az ízületvédők alkalmazása biztosítja, hogy az ízületek megfelelő mennyiségű porcépítő glükózaminoglikánhoz jussanak. Különösen a nagytestű kutyafajtákban gyakori az ízületi fejlődési rendellenességek kialakulása, növekedésük kritikus szakaszában védelmet jelent számukra a porcvédők alkalmazása.

https://www.facebook.com/LutraAllatpatika/

 

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo