Néhány évtizeddel ezelőtt, a teljes értékű kutyaeledelek megjelenése előtt a leggyakoribb táplálási zavarok a különböző hiánybetegségek voltak. Mostanság azonban inkább a felesleg okozza a gondot, a kedvtelésből tartott állatok körében is egyre inkább begyűrűzik a modernkori társadalom problémája: az elhízás, ami a felmérések szerint a házi kedvencek 25-35 %-t érinti.

 


Elhizas1
Elhízásról akkor beszélhetünk, ha a testsúly 15-20 %-kal meghaladja az ideális testtömeget. Ezt a százalékot számszerűsítve például egy 3,5 kg-s házi macska 0,5 kg, egy 9 kg-s westie 1,5 kg, vagy egy 30 kg-s labrador 5 kg súlytöbblete már elhízást jelent. Ilyen mértékű súlyfeleslegnél már egészségügyi problémákkal kell számolni. Elhízás esetén nő a cukorbetegség kockázata, a megnövekedett testsúly többlet terhet ró az ízületekre, a szívre, továbbá jelentősen emelkedik a sebészeti és az aneszteziológiai rizikó egy műtéti beavatkozásnál.

 

Az elhízás okai

 

Az elhízás oka egyszerűen megfogalmazható: az energia bevitel meghaladja az energia felhasználást. A probléma azonban közel sem ilyen egyszerű, általában több tényező együttes jelenléte áll a súlytöbblet hátterében. Ezek a tényezők a következők:

 • túlzott táplálékbevitel
 • mozgásszegény életmód
 • genetikai hajlam: egyes kutyafajták hajlamosak az elhízásra pl. beagle, golden retriever, labrador retriever, mopsz, tacskó
 • ivartalanítás
 • idős kor
 • hormonális zavarok: pl. pajzsmirigy-, mellékvese betegség

 

Ezek közül az első kettő a leggyakoribb magyarázata a kutyákm macskák körében manapság jellemző nagyarányú elhízásnak.

 

Az egyre általánosabbá váló ízletes, jó minőségű, vitaminokban gazdag eledelek korlátlan etetésével párhuzamosan egyre nő azoknak a kutyáknak és macskáknak a száma, melyeket szobakedvencként tartanak. Az életmód és a táplálási szokások megváltozása pedig az energiaegyensúly felborulásával, következményesen túlsúly kialakulásával jár.
Az elhízás valójában egy egészségre veszélyes állapot, amit a természet igyekszik kivédeni. Ugyanis az állatok eredendően képesek arra, hogy a megfelelő ízletességű eledelből annyit fogyasszanak, ami energiaszükségletüket fedezi, és annál ne többet. Azonban a házi kedvencek ezt a természetes önszabályozásukat elveszítik, mihelyt különböző rendkívül ízletes eledellel (pl. magas zsír és cukor tartalmú konzervekkel, jutalomfalatokkal, házi eledellel) kínáljuk őket. Azokból a szükségesnél jóval többet fognak elfogyasztani, különös tekintettel akkor, ha azok folyton rendelkezésükre állnak.

 

Az ivartalanítás és elhízás

Elhizas2A mai napig is sok állattartót tart vissza az elhízástól való félelem az egyébként orvosilag több szempontból ajánlott ivartalanítástól. Az a vélekedés, hogy az ivartalanítás egyenlő az állat elhízásával, ilyenformán nem állja meg a helyét. Azonban az kétségtelen tény, hogy az ivartalanítást követően nő a súlygyarapodásra való hajlam. Egyfelől a szexuális viselkedés kiesése miatt csökken az energia igény. Hiszen gondoljunk arra, hogy egy ivarilag aktív kandúr csavargása, verekedése mekkora energia felhasználást jelent. Másfelől a hormonális rendszer változása miatt általában a műtétet követően megnő az étvágy. Túlsúly azonban csak akkor alakul ki, amennyiben ezeket a tényezőket figyelmen kívül hagyva, az állattartó kedvencét ugyanolyan vagy fokozott mennyiségű eledellel kínálja, mint az ivartalanítást megelőzően.


Az elhízás megállapítása

 

1.  Fajtatiszta kutyánknál vessük össze kedvencünk súlyát a fajtastandard-el.
2.  Keverék kutyánk, vagy macskánk súlyát hasonlítsuk össze a korábbi súlyával pl. ivartalanítás előtti súly, felnőttkor elérésekor mért súly. Javasolt kedvencünket évente párszor lemérni, hogy a változásokat nyomon követhessük.
3.  Mivel nemcsak a testtömeg a meghatározó a túlsúly megállapításánál, gyakorlatias módszer a bordák megítélése:
Sovány állatnál a bordák feltűnőek.


Egy normál testsúlyú állatnál a bordák finoman látszanak, könnyen kitapinthatóak. 
Túlsúlyos állatnál a bordák nem láthatóak, és nehezebben tapinthatóak a felette lévő zsírszövet miatt. 
Jelentős elhízásnál a bordák már egyáltalán nem kitapinthatóak.
Hasonlóan megítélhető a túlsúly egyéb csontos részek pl. faroktő tájéknál a farokcsont vagy a gerinc tapintásával.

 

Testsúlycsökkentés

 

A fogyás üteme kardinális kérdés. Nem lehet túl gyors, mivel abban az esetben túl nagy az izomszövet veszteség,  de túl lassú sem, mert akkor az állattartók hajlamosak feladni idő előtt a fogyókúrát. Ideálisnak tekinthető a heti 1-2 %-os testsúlycsökkenés. Ez kellően látványos, ugyanakkor nem olyan mértékű, hogy egészségkárosító legyen.

 

A fogyókúrát mindig az állat pontos mérésével kell kezdenünk, majd ki kell tűznünk a célt, így kiszámítható, hogy hozzávetőlegesen ezt mennyi idő alatt érhetjük el. Az elért eredményeket hetente történő súlyméréssel ellenőrizzük, de akkor se essünk kétségbe, ha nem érjük el az adott hétre kitűzött súlycsökkenést. Legyünk türelmesek! Ha kis mértékben is, de folyamatosan csökken az állat súlya, akkor elégedettek lehetünk az eredménnyel.

 

A sikeres fogyókúra három eleme:

 

Elhizas31.    Szokások megváltoztatása
2.    Testmozgás
3.    Diéta

 

Szokások megváltoztatása

 

Gyakran az elhízás hátterében az etetéssel összefüggő rossz szokások állnak, melyek elhagyásával, akár minden további erőfeszítés nélkül elérhető a testsúlycsökkenés. Ilyen szokások például az asztal melletti kunyerálás, a folyamatosan elől lévő eleség, nagy mennyiségű jutalomfalat etetése stb. A kialakult rossz szokásokat nehéz megváltoztatni, de van néhány hasznos tanács, mely segítségre lehet ebben:

 • zárjuk ki kedvencünket a főzés, étkezés idejére a konyhából, étkezőből
 • ha hozzászoktattuk kedvencünket a gyakori jutalomfalatokhoz, a falatkákat törjük kis darabokra, így csökkenthetjük a felesleges energiabevitelt
 • jutalomfalatok helyett válasszuk más módját a nevelésnek és a szeretet kifejezésének
 • ne hagyjuk állandóan az eledelt kedvencünk előtt, az etetéseknek alakítsunk ki egy rendszert, amihez mindig tartsuk magunkat 


Testmozgás

 

A kíméletes, fokozatos, gyakori testmozgás több okból is segíti a fogyást:

 • a mozgással nő az energia felhasználás
 • az izomszövet mennyisége a fogyókúra alatt is megmarad, ellenben, ha a fogyókúra alatt nem mozog eleget kedvencünk, akkor a fogyás 15-20 %-a törvényszerűen az izomszövetből történik
 • bizonyított tény, hogy a többet mozgó állat pszichés kontrollja a táplálékfelvétellel kapcsolatban nő, tehát, bár ellentmondónak tűnik, de a mozgékonyabb állat összességében kevesebbet eszik, mint a mozgásszegény életmódot folytató házikedvenc, akinél a táplálékfelvétel belső szabályozása teljesen felborul

Kutyánál jó testmozgás lehet a rendszeres séta, labdázás, frizbizés, akár futás. Macskánk fizikai aktivitását már nehezebb fokozni, de megpróbálhatjuk hámmal sétáltatni, vagy veleszületett vadászösztönére alapozott játékkal mozgásra ösztönözni.


Diéta

Elkizas4A fogyókúra legfontosabb pontja a megfelelő táplálás. Akkor érhető el a kívánatos mértékű súlycsökkenés, ha az addigi energiabevitel 60-70 %-t kapja az állat. Ennél drasztikusabb energiamegvonás nem javasolt, sőt kifejezetten káros, különösen macskáknál. Ugyanis náluk a hirtelen fogyás súlyos májbetegséggel járhat. 
Az energiabevitel csökkentésének leginkább javasolt módja egy csökkentett energiatartalmú eleség etetése. Ha ugyanis egyszerűen kedvencünk szokásos eledeléből adunk a javasolt adagnál kevesebbet, akkor azzal nemcsak a bevitt energiát csökkentjük le, hanem az egyéb értékes összetevők (fehérjék, vitaminok) mennyiségét is! Ráadásul az állat teltségérzete a kisebb mennyiségű eleség miatt csökken. Amennyiben házi koszttal kínáljuk kedvencünket, akkor annak energiatartalma bizonytalan, ráadásul kifejezett ízletessége miatt fokozza a táplálékfelvételt. A legjobb választás tehát egy diétás táp, mely tartalmazza a szükséges vitaminokat, fehérjét, általában nagy mennyiségű rostanyagot, mely a teltségérzetet fokozza, energiaforrásként elegendő szénhidrátot, ugyanakkor zsírtartalmuk alacsony. A diétás eledelt pontosan kiporciózva, kétszer kisebb adagban javasolt kínálni.

 

Súlyos elhízás esetében, amikor a fenti módszerek nem bizonyulnak elég hatékonynak, akkor szükséges lehet azokat gyógyszeres fogyasztó készítményekkel kiegészíteni. Jelenleg két testsúlycsökkentő állatgyógyászati készítmény van forgalomban, melyek hatóanyagai a bélben egy fehérje gátlása révén csökkentik a bevitt zsírok felszívódását, továbbá étvágycsökkentő hatással is rendelkeznek. Ezekről a készítményekről részletes felvilágosításért keresse fel kedvencével együtt patikánkat.


Az elhízás megelőzése

 

Az elhízás megelőzésésében a legfontosabb a helyes kölyökkori táplálás, különösen az elhízásra hajlamos fajtáknál. Amennyiben kölyökkörban a táplálékkínálat túl bőséges, több zsírsejt alakul ki, amely felőtt korban már nem csökkenthető. Tehát egy kölyökkori túlsúly előrevetíti a felnőttkori elhízást.


Felnőtt kutyánk esetében a kritikus időszakokban kell figyelnünk különösen testsúlyukra, ilyen az ivartalanítás, az idős kor, amikor az energiabevitelt csökkenteni szükséges.

 

Továbbá sikeres fogyást követően az életmód változásnak folytatódnia kell, hiszen amint visszatérünk a rossz szokásokhoz, a helytelen tápláláshoz és a mozgásszegény életmódhoz, újra szembesülnünk kell majd kedvencünk felesleges kilóival.

https://www.facebook.com/LutraAllatpatika/

 

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo