Hogyan óvjuk meg kedvenceinket a külső élősködőktől?

A dilemma

Az állattartók részéről egyre nagyobb az igény, hogy minél biztosabb módon tartsák távol kedvenceik egészségét veszélyeztető parazitákat. Sok kérdés merülhet fel a parazitaellenes készítményekkel kapcsolatban, nem árt ezeket pontosítani annak érdekében, hogy a védelem valóban hatékony legyen.

Mi ellen is védekezzünk tulajdonképpen?

Általánosságban elmondható, hogy kutyák esetében kullancsok, bolhák, szúnyogok ellen, kijáró macskák esetében bolhák, kullancsok és a fülrühösséget okozó atkák ellen szükséges védekezni.

Mikor védekezzünk?

Kullancsok, bolhák, fülatkák ellen egész évben szükséges a megelőzés (tévhit, hogy ezek az élősködők télen nem jelentenek veszélyt), szúnyogok ellen pedig a tavasztól őszig tartó védekezés javasolt.

Milyen készítménnyel védekezzünk?

Fontos, hogy mindig megbízható készítményt válasszunk, lehetőleg az állatorvosi termékek közül. Tapasztalataink alapján a különböző parazita ellenes samponok, porok, ultrahangos riasztók, illóolajakat tartalmazó készítmények hatékonysága (hasonlóan a drogériákban beszerezhető színes, gyógynövény tartalmú nyakörvekhez, illetve az un. bio spot on készítményekhez) bizonytalan, ezért ezek használatát nem javasoljuk.

Patikánkban betérőknek három védekezési módot (rágótabletta, spot on, nyakörv) szoktunk javasolni, melyek közül mindig segítünk az állat fajának (kutya/macska), életkorának (kölyök/felnőtt), szőrzetének (rövid/hosszú), életmódjának (pl. gyakori úszás/fürdetés), tartási körülményeinek (pl. lakásban tartott, kis gyermekkel együtt él), illetve az állattartó pénztárcájának leginkább megfelelő megoldást megtalálni.

A tabletták

A rágótablettás készítmények a parazita ellenes paletta újdonságai. Néhány éve jelentek meg az állatorvosi piacon, de egyszerű használatuknak és nagy megbízhatóságuknak köszönhetően hamar keresetté váltak a kutyatartók körében. A kutyák többsége finom ízesítésüknek és jutalomfalatra emlékeztető megjelenésüknek köszönhetően szívesen elfogadja ezeket.

Hatástartamuk: 4 vagy 12 hét

Előnyök:

 • készítménytől függő tartós (akár három hónapos) hatás
 • beadás után a bőr felszínen nem jelennek meg, ezért szagtalanok, a fürdetés nem befolyásolja hatékonyságukat, biztonságosak a kisgyermekes családokban is
 • kölyökkutyáknak is adhatóak, sőt megfelelő kiszerelésben macskáknál is biztonsággal alkalmazhatóak
 • egyes készítmények a külső élősködőkön kívül féreg és szívféreg ellenes hatással is bírnak

Hátrányok:

 • egyes állatoknál, akik maguktól nem fogyasztják el, beadásuk nehézséget okozhat (ebben készségesen állunk az állattartók segítségére.

 logo1

A spot on-ok

A rácsepegtetős oldatok használata egyszerű és gyors: a száraz szőrt széthúzva a gerinc mentén a bőrre egy vagy több helyre csepegtetve felvihetők. A bőrről gyorsan felszívódnak, pár órán belül kifejtik hatásukat. A megfelelő hatás érdekében azonban fontos, hogy a tubus teljes tartalma a bőrre és ne a szőrzetre kerüljön, és a rácsepegtetés után 12 óráig vízzel ne érintekezzen az állat.

Hatástartam:  1 hónap

Előnyök:

 • hatásuk gyors és megbízható
 • több készítmény rendelkezik repellens (távoltartó) hatással, azaz a parazitának nem kell vért szívnia ahhoz, hogy hatását kifejtse
 • készítménytől függően többféle parazita ellen nyújtanak védelmet (bolhák, kullancsok, szúnyogok, rühatkák, szívférgek stb.), ezek részleteiről érdeklődjön patikánkban
 • egyszerű alkalmazása miatt ideális választás macskák esetében

Hátrányok:

 • havonkénti ismétlés
 • gyakori fürdetés, úsztatás esetén a rácsepegtetős oldatok zöme veszít hatékonyságából
 • egyes készítmények használata olajos foltot hagyhat a szőrzeten

Fontos, hogy a spot on termékek közül minden esetben az állat fajának és méretének megfelelő készítményt válasszunk! A kutyáknak készült spot on-ok többsége permetrint tartalmaz. Ez a hatóanyag a macskákra erősen toxikus hatású, súlyos görcsöket vagy végzetes mérgezést is okozhat, ezért macskánkon ne használjunk kutyák részére készült termékeket.

A spot-on oldatok már kölyökkortól biztonsággal alkalmazhatóak. Használatuk egyszerű: a száraz szőrt széthúzva a gerinc mentén a bőrre egy vagy több helyre csepegtetve gyorsan felvihetőek. A bőrről gyorsan felszívódnak, pár órán belül elpusztítják az élősködőket és jellemzően 4 hétig (a közhiedelemmel ellentétben nem 3 hónapig!) nyújtanak védelmet, melyet a megfelelő hatékonyság érdekében szigorúan tartani érdemes. Amennyiben az állatok vízzel érintkeznek, a készítmények zöme jelentősen veszít hatékonyságából, viszont forgalmazunk „vízálló” spot-onokat is. Hatásukat tekintve védelmet nyújtanak: bolhák, bolhalárvák, kullancsok, szúnyogok, lepkeszúnyogok és legyek ellen. Külön kiemelendő egyes spot on készítmények szúnyog ellenes hatása, mely fontos része a szívférgesség elleni védekezésnek. Az élősködő elleni spektrum készítményenként eltérő. Ezekkel kapcsolatban további részletes információval a patikában szolgálunk.

Itt hívnánk fe a figyelmet arra, hogy a kutyáknak készült spot on-ok többsége permetrint tartalmaz. Ez a hatóanyag a macskákra erősen toxikus hatású, súlyos görcsöket vagy végzetes mérgezést is okozhat. Minden esetben az állat fajának és méretének megfelelő készítményt válasszunk!

 


 

A nyakörvek

 

Alapvetően porzó és zsíroldékony nyakörveket különböztetünk meg. A porzó nyakörvekről  a hatásidő alatt egy nagyon finom porréteg válik le, ami bevonja és megvédi az állatot. Hatásuk kifejtéséhez 1-2 nap szükséges, fürdetés után visszahelyezve a nyakörvet ismételten ugyanennyi időre van szükség a hatékony védelem kialakulásáig. A zsíroldékony nyakörvekből a bőrrel érintkezve folyamatatosan oldódik ki a hatóanyag, gyorsabban kialakul a hatásuk, amit  a fürdetés számottevően nem befolyásol.

Hatástartam: 6-8 hónap

Előnyök:

 • tartós, több hónapos védelem
 • nem kell a csepp, vagy tabletta ismétlését fejben tartani
 • egyes nyakörveknek szúnyog távol tartó hatása is van, ilyen formában szerves részét képezik a szívférgek elleni védelemnek
 • az állatorvosi forgalmazású nyakörvek (szemben a szabadforgalmú nyakörvekkel) macskák számára is biztonságosak, ugyanis egy meggyengített részt tartalmaznak, ahol elszakadnak, ha fennakad valahol az állat

Hátrányok:

 • egy tömött bundájú állaton a nyakörv nem fog olyan hatékonysággal működni, mint egy spot-on vagy tablettás készítmény, ezért elsősorban rövid szőrű állatoknak javasoljuk
 • kölyök állatoknál, akik a nyakörvet gyorsan kinövik, illetve esetleg magukról leszedhetik és megrághatják használatukat nem javasoljuk
 • a porzó nyakörvek használata kisgyermekes családokban nem biztonságos
 • az állatok elveszíthetik a nyakörvet

 

 

Milyen módon fokozhatjuk még a paraziták ellenes védelmet?

A kullancsok elleni védekezésben ezeken a készítményeken túlmenősen nagy jelentőséggel bír, ha az erdei kirándulások után átnézzük, átfésüljük kedvencünk bundáját. Az állatra került kullancsok 1-2 óráig vándorolva keresik a legalkalmasabb helyet a bőrön, így egy alapos átvizsgálással akár még a befúródás előtt felfedezhetjük a nem kívánt betolakodót. Ha mégis befúródott kullancsot találunk, akkor mihamarabb távolítsuk el  azt (kullancseltávolító kanállal/csipesszel, vagy egy gyakorlott csavaró mozdulattal akár kézzel is kiszedhető). Kerüljük az olajos bedörzsölést, és egyéb népi módszereket. Eltávolítás közben előfordulhat, hogy a kullancs feje beszakad. Ez gyakran nagy aggodalommal tölti el a gazdikat, de valójában teljesen alaptalanul. A beszakadt kullancsfej ugyanis (egy szálkához hasonlóan) enyhe gyulladás kíséretében pár nap alatt kilökődik a bőrből. Ebben az esetben fordítsunk különös hangsúlyt a kullancscsípés helyének fertőtlenítésére.

 

Végezetül pedig érdemes figyelembe venni, hogy kedvencünk parazita ellenes védelme nemcsak állataink, de saját és családunk egészségét is védi. Hiszen a bokrokban bemászó állatok sokkal gyakrabban vannak kitéve a kullancsok támadásának, mint mi emberek. Ugyanakkor szőrzetükön védelem hiányában otthonunkba hazahozhatják a parazitákat, ezzel minket is kitéve a kullancs által terjesztett betegségek kockázatának.

https://www.facebook.com/LutraAllatpatika/

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo