Fagyálló mérgezés

 

 A téli időszak leggyakoribb mérgezése a kutyák és macskák körében a fagyálló folyadék okozta mérgezés. A folyadék etilén-glikolt tartalmaz, amely felvétele már kis mennyiségben is súlyos mérgezést okoz. Egy felnőtt ember számára is már 1 dl elfogyasztása végzetes kimenetelű lehet – a kutyák és macskák már ennek a tört adagjától is megbetegednek (a macskák adott esetben pár csepp felnyalogatásától is). A betegségről nagy általánosságban mindenki hallott, de fontos tudni a hatásmechanizmusát, hogy teljes képet kapjunk a lefolyásáról és a kezelés lehetőségeiről.

A szervezetbe került etilén-glikolból négy vegyület szabadul fel:

-          glikolaldehid

-          glikolsav

-          glioxálsav

-          oxálsav

Ezek folyományaként:

  1. A felszabaduló glikoaldehid károsítja az agyvelőt, ami az alkoholmérgezéshez hasonló tüneteket okoz.
  2. A glikolsav és a glioxálsav közvetlen vesekárosító hatású.
  3. Az oxálsav kalciummal összekapcsolódva Ca-oxaláttá alakul át, ami a mérgezés legveszélyesebb momentuma: a vegyület a vesetubulusokban kicsapódik, ami azok elzáródásához és vizeletürítési elégtelenséghez vezet. Ekkor alakul ki a veseelégtelenség.

Tünetek: kutyákban órákon belül kialakuló elesettség, hányás, nyálazás, dülöngélés vagy tetániás görcs. az első órákban jellemző a fokozott vízfelvétel – ez mindenképp egy intő jel! A macskák is hasonló tüneteket mutatnak, az elesettség náluk fokozottabb.

Gyógykezelés: a kezelés esélye akkor a legnagyobb, ha a méreg felvételét követő első 6-8 órába arra sor kerül. A korai diagnózis ebből a szempontból döntő jelentőségű. otthoni környezetben semmiképp se kísérletezzünk, hanem haladéktalanul forduljunk vele állatorvoshoz. Mivel a betegek zöme a veseelégtelenség előrehaladott stádiumában kerülnek kezelési fázisba, nem lehet eleget ismételni az időfaktor fontosságát!

 

A cikk és további hasznos olvasnivalók Facebook-oldalunkon: http://on.fb.me/1QrfBPN

 

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo