Kennel kohog

 

 

A kennel köhögés általában jóindulatú, nem túl súlyos, azonban annál ragályosabb széles körben előforduló betegség. Mint neve is suggalja leginkább a csoportosan tartott kutyák betegsége, illetve ott fertőződhetnek meg kedvenceink, ahol több kutya tartózkodik egy helyen pl. kutyapanziókban, gyepmesteri telepeken, kutyaiskolákban, kiállításokon stb. A betegség levegő útján köhögéssel, tüsszentéssel, valamint közvetlen érintkezéssel terjed. Rendszerint több kórokozó (baktériumok és vírusok) keverten alakítják ki a betegséget, ami igen jellegzetes képet mutat.

A kutyák többnyire érdesen, szárazon, erőteljesen köhögnek, ami leginkább arra emlékeztet, mintha valamit félrenyeltek volna. Ezt a tünetet a kifejezett garatgyulladás okozza. A betegség általában meg is áll a felső légúti tüneteknél, és a köhögésen, enyhe lázon, étvágytalanságon, nyirokcsomó duzzanaton kívül más tünet nem jelentkezik. Súlyos esetekben azonban akár tüdőgyulladás is kialakulhat, melyre a hurutossá váló köhögés hívja fel a figyelmet. A súlyosabb szövődményeket elkerülendő, valamint a gyorsabb felépülés érdekében feltétlenül keressük fel állatorvosunkat, ha kutyánknál a fenti tüneteket tapasztaljuk. Köhögéscsillapító készítménnyel (pl. Atussin szirup), továbbá gyulladáscsökkentő-, szükség szerint antibiotikumos kezeléssel lerövidíthető a kínzó betegség, ami még kezelés mellett is 1-2 hét alatt gyógyul meg teljesen.

Fontos, hogy a betegség alatt kerüljük a kutyás helyeket, nehogy más ebeket is megfertőzzünk, valamint törekedjünk a langyos, pépes eleség etetésére, amit hálás szívvel fogadnak a kis torokfájós betegek.

A betegség évenként ismételt, orrba csepegtetett vakcinával megelőzhető, illetve ha meg is fertőződik az eb, tünetei enyhébb formában jelentkeznek. A tenyésztőknél kennelben tartott, kutyapanziókban elhelyezésre kerülő, kutyaiskolába járó vagy kiállításokon részt vevő kutyák immunizálása nagyon ajánlott. A legtöbb kutyapanzióban ma már megkövetelik a kutyák vakcinázásának igazolását. Ezért fontos, hogy ismerjük ezt a betegséget és számítsunk az előfordulására.

A cikk és további hasznos olvasnivalók Facebook-oldalunkon: http://on.fb.me/1WQD3e9

 

 

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo