12009823 502665636559002 2068215953227222961 n

 

 

Avagy milyen hibákat ne kövessünk el macskánk etetésénél? Az állatorvosi munka során gyakran találkozunk olyan betegségekkel, melyek a kedvencek helytelen táplálására vezethetők vissza. Legyen szó emésztőszervi, fogászati, bőrgyógyászati vagy húgyúti betegségekről, sok probléma megelőzhető, ha gondosan válogatjuk meg macskánk eledelét, akár házi koszttal, akár macskaeledellel etetjük. Elsőként a leggyakoribb tévhitet megingatva: a macskáknak nem megfelelő táplálék a tej.

Bár kétségtelenül általában szeretik a tejet, azonban többségükben felnőtt korban a tejcukor lebontásához szükséges laktáz enzim nincs elegendő mennyiségben jelen. Ez az elfogyasztott tej erjedéséhez vezet a belekben, aminek makacs hasmenés a következménye. Ugyanakkor a fermentált tejtermékek (pl. joghurt, kefir, tejföl), valamint túró, sajt már nem tartalmaznak tejcukrot, így nyugodtan adható kedvelt macskacsemegék. A tejhez hasonló kellemetlen panaszokkal járhat, ha nyers hússal, májjal, belsőségekkel kínáljuk kedvencünket. A hőkezelés nélküli húsokkal, főleg ha nem egészen frissek, kórokozó baktériumok juthatnak be az állat szervezetébe. Konyhai maradékok közül ne adjunk csontos, halszálkás ételeket, melyek könnyen megsérthetik a macska száját, beleit. Továbbá nem tanácsos füstölt húsokat, felvágottat, virslit adni sem, mert sok fűszert, sót, zsiradékot, és egyéb anyagot (pl. szóját) tartalmaznak.

A macskák számára készült eledelek közül kerüljük az olcsóságukkal kérkedő „gazdaságos” termékeket, legyen szó konzerves, alutasakos, vagy száraz macskaeledelekről, melyek nagyobb részt gabonából, kisebb hányadban pedig vágóhídi melléktermékekből állnak. Óvakodjunk azoktól a macskaeledelektől is, melyek csomagolásán nincs részletesen feltüntetve összetételük, különösen a megbontva, kimérve árusított tápoktól, ezek ugyanis bizonytalan eredetűek és nagyon romlékonyak. Hasonló módon nem javasolt a kutyaeledelek etetése sem, mivel ezek fehérje-és zsírtartalma alacsonyabb, mint a macskaeledeleké, valamint bizonyos macskák számára esszenciális anyagokat (pl. taurint) nem tartalmaznak. Ezeknek a nem megfelelő összetételű tápoknak a károsító hatása általában hónapokon, éveken keresztül tartó etetés után jelentkezik különböző hiánybetegségekben, elhízásban, szőrproblémákban, az immunrendszer alulműködésében, kandúr macskáknál vizeletürítési zavarokban. Ezért valójában ezek az „olcsó tápok” a drága tápok, hiszen nem megfelelő összetételük miatt macskánk jóval többet fogyaszt belőlük, mint egy jó minőségű eledelből, másrészt a megbetegedésekből adódó költségeknél fizetjük meg az olcsóság vámját.

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo