Mikor segíts

 

Mikor forduljunk haladéktalanul állatorvoshoz kedvencünkkel?
Ezt a kérdést sokszor nehéz eldöntenie az állattartónak, hiszen általában nincs állategészségügyi előképzettsége, így jószerivel tapasztalataira és józan eszére támaszkodhat a kérdés eldöntésében. Senki sem akar bolhából elefántot csinálni, és egy kis semmiség miatt hétvégén állatorvos után futni, ugyanakkor viszont az sem célszerű, ha valaki elbagatellizál egy komoly tünetet, és megkésve fordul állatorvoshoz.


Az alábbiakban összefoglaljuk azokat a leggyakoribb helyzeteket, amikor feltétlenül indokolt, hogy azonnali állatorvosi segítséget kérjen. Ezekben az esetekben az időben megkezdett terápia akár életmentő is lehet.

- harapott sérülés esetén, különösen, ha nagy kiterjedésű, illetve, ha mellkas, has felett helyeződik. A harapott sebek gyakran megtévesztőek, akár a hasi és mellkasi szervek is sérülhetnek egy látszólag kis, de valójában mély sebzés esetén, különösen macskáknál és kis testű ebeknél. Továbbá valamennyi harapott seb rendkívül hajlamos fertőződésre, ezért általában antibiotikummal kell kezelni őket.
- baleset esetén, ha eszméletvesztés történik és/vagy erősen vérző sebet látunk. A rendelőbe érkezésig szorítókötéssel igyekezzük a vérzést csillapítani.
- súlyos légzőszervi tüneteknél: kifejezett nehezített légzés esetén, fulladás gyanúja esetén, ha a nyelv lilás elszíneződésű.
- az alábbi hasi tünetek esetén: nem csillapodó, gyakori hányás, erős hasi fájdalom (has érintésére érzékenyen reagál, feszes, hátát púposítja), nagytestű kutyánál, ha hasa hirtelen felpuffad.
- vizeletürítés akadályozottsága esetén.
- hőguta gyanúja esetén (nagy melegben a légzés szaporává válik, hőmérséklete 40 fok fölé emelkedik).
- hirtelen jelentkező allergiás reakció esetén (pl. rovarcsípést, védőoltást követően). Tünetei: fejen duzzanat jelentkezik és/vagy légzés szaporává, nehezítetté válik.
- gyorsan súlyosbodó mozgásszervi tünetek, bénulás, csonttörés gyanúja esetén.
- mérgezés gyanúja esetén (hírtelen, heves hányás/hasmenés, nyálzás, remegés, görcsök jelentkeznek), illetve ha láttuk, hogy mérget fogyasztott. Ez utóbbi esetben a hánytatásnak 1-2 órán belül meg kell történnie, hogy a méreg minél kevésbé szívódjon fel.
- idegen tárgy (pl. játék) lenyelése esetén, idegen test (pl. toklász) szembe, fülbe, orrba jutása (vagy annak gyanúja) esetén.
- szukáknál elakadt, elhúzódó ellés, illetve gennyes hüvelyváladékozás esetén.
- epilepsziás roham esetén, amennyiben az első alkalommal jelentkezik, vagy a korábbi rohamoknál hosszabb ideig tart, nem csillapodik.

Illetve valamennyi olyan esetben, amikor kedvencünk állapota gyorsan romlik.

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo