Fogapolas

 

A kutyák tejfogai 3-6 hetes korban törik át a fogínyt és 3-7 hónapos korukban váltódnak maradandó fogakká. A tejfogak száma 28, míg a maradandóké 42.A kistetsű kutyák esetében (főleg a yorkshire terrier esetében) nagyon gyakran előfordul, hogy tejfogak a maradandó fogak megjelenés után is megmaradnak. Ez korai fogkövesedéshez, ínygyulladáshoz, majd a fogak elvesztéséhez vezet. A megmaradt  7 hónapos kor után mindenképp javallott állatorvossal eltávolíttatni.

A húsevők szájüregében a leggyakoribb problémaforrás a lepedékképződés, amelyben baktériumok és különböző szervetlen anyagok halmozódnak fel. Ez elsőként kellemetlen szájszaghoz, majd fogkő kialakuláshoz vezet. Megfelelő minőségű táplálékkal, rágással és otthoni fogápolással ez a probléma megelőzhető vagy lassítható. A pépes eleségek, konzervek, kutyaszalámik fogyasztása kifejezetten hajlamosít a korai fogkőképződésre (ugyanez érvényes a macskákra is). A kölyköknek idejekorán tanácsos megtanítani a fogápolást, ami abból áll, hogy akár ujjra tekert vékony gézszalaggal vagy puha fogkefével két-három naponta áttörölgetjük a fogakat.
A kialakult fogkövet rendelői körülmények között lehet

eltávolítani, a probléma súlyosságától függően antibiotikum kúra is indokolt lehet.

Az időben elkezdett fogápolással, a megfelelő táplálással sokat tehetünk azért, hogy kedvenceink fogai hosszú időn át egészségesek maradjanak.

Patikánkban is számos olyan készítmény kapható, amely a fogkő kialakulását jelentősen lassítja.

A cikk és további hasznos olvasnivalók Facebook-oldalunkon: http://on.fb.me/1QUIcSn

 

 

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo