Sünidő

 

Ha sünit látunk, találunk, egyáltalán nem biztos, hogy feltétlenül a segítségünkre szorul. Vannak esetek, amikor csak örüljünk, hogy találkoztunk vele, de ne háborgassuk nyugalmát, és legfőképp ne gondoljunk rá, mint legújabb kedvencünkre. Ugyanis a sün védett állat, hobbicélú tartása nem engedélyezett.


Az alábbi esetekben ne háborgassuk:
- éjszakai sétái alkalmával, ha autóforgalomtól mentes helyen, - látszólag egészségesen közlekedik
- napközben, amikor a fészkében pihen
- téli álom közben
- ha fészekben kis sünöket találunk

Az alábbi esetekben segítsünk rajta:

- ha nappal a fészkén kívül látjuk, éjszakai állatok lévén
- napközben csak akkor mozognak, ha valami bajuk van
- ha láthatóan megsérült
- ha kölyök sünt találunk a fészkétől távol
- ha télen 600 g alatti sünt találunk

Hogyan segítsünk rajta?

Miután óvatosan (lehetőleg kesztyűvel) megfogtuk, és bedobozoltuk, lehetőleg minél hamarabb vigyük állatorvoshoz, ahol a sérülései súlyosságát fel tudják mérni, szükség szerint gyógykezelni, külső élősködő mentesíteni tudják (többségük ugyanis tele van bolhával, kullanccsal). A felépülésig, illetve kölykök esetében az önállósodásig a gondozásuk a mi feladatunk lesz. Táplálásukra legalkalmasabb egy jó minőségű kölyök macska száraz eledel (Royal Canin Weaninget szoktuk ajánlani), itatásukra pedig a víz (tejet sose adjunk, hasmenést okoz).

Mikor engedjük szabadon?
Röviden: mihamarabb, amint az állapota, súlya (elérte a 600 g-t) engedi. Minél több időt el ugyanis a gondozásunk alatt, annál nehezebb lesz számára a visszailleszkedés a természetbe. A sün pedig vadállat, helye a természetben van, ott érzi magát igazán jól. A szabadon engedés történjék azonban fokozatosan, ne egyik napról a másikra, különben lecsökkentjük a túlélésének az esélyét. A fokozatosság kitűnő módja, hogy pár napig egy lezárt területen (pl. egy kifutóban) engedjük szabadon, amit bejárhat, ahol bevackolhat, aholszabadon vadászhat bogarakra, egyszóval megtanulhat/újra megtanulhat gondoskodni magáról. Mindeközben etetését napról-napra csökkentsük, míg a végére önellátóvá válik.

  
 
Székhely:
8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 18.
 
Telefon: +36 70 392 7174
                  06 88 430 112
Email: dr.dani.katalin@gmail.com
 
Nyitvatartás:
 
H-P: 9-13 és 15-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: zárva
 
 


Elfogadóhely

maestro MasterCard early 1990s logo

visa visa electron

gls logo